Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Великобритания се нуждае от Тръмп много повече, отколкото той от нея

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи, Клуб Investor, 08.06.2019

20:30 | 8 юни 2019
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания бе знаково, макар и критикувано от опозицията в лицето на Корбин и т.н. Великобритания е поставена пред политическа и икономическа криза. Има отлив на капитали от нея даже още преди развитието на Брекзит. Тръмп е спасителният пояс и глътката въздух на британските политици. Но той очаква твърд Брекзит. Само тогава САЩ ще подадат този спасителен пояс. Всички други споразумения не се приемат. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър външните работи, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Бурните води на новото или утъпканата пътека - Кутията на Пандора за следващия премиер на Великобритания

"Животът на следващия министър-председател на Великобритания ще бъде много сложен, пред него е кутията на Пандора. Ще трябва да убеждава дали Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС за по-дълго време, запазвайки икономическа стабилност, или да се обвърже със САЩ и други държави извън споразумение с ЕС (което към момента не се случва)".

Границата с Ирландия не е ясно как ще съществува, тя е най-важната точка от споразумението с ЕС, посочи Керемедчиев. Но Великобритания тепърва ще трябва да договоря споразумения със САЩ, Китай, Япония, Русия, твърди той.

[related_articles]

Доминацията на САЩ в геополитическите битки

"В конфликта с Иран САЩ са печелившата страна. Конфликтът на САЩ с ЕС и Китай подлежи на промени, но ЕС е потърпевшата страна в разногласията със САЩ. Европа ще продължи да бъде концентрирана върху себе си, затворена във вътрешните си проблеми и ще пропуска големи световни политически действия около границите например".