Тръмп апелира за Брекзит без сделка

Визитата на американския президент във Великобритания може да наклони везните в развода с ЕС

17:43 | 2 юни 2019
Доналд Тръмп подава ръка за партньорство с Великобритания Снимка:Andrew Harrer/Bloomberg
Доналд Тръмп подава ръка за партньорство с Великобритания Снимка:Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп призова своите британски партньори да решат спора с Брекзит на всяка цена до края на годината в случай, че не получат това, което желаят от Европейския съюз, по време на своята официална визита в кралството, предаде Sunday Times.

„Ако не получат това, което искат, трябва да си тръгнат. Не получиш ли добра сделка, трябва да се оттеглиш от преговорите“, съветва Тръмп бъдещия премиер на Великобритания.

Американският държавен глава заяви готовност да сключи бързо търговско споразумение с британците, веднъж щом се разделят с Брюксел. Въпросната сделка се изразява в партньорски отношения в агрикултурния сектор и здравеопазването, коментира посланикът на САЩ в страната Уди Джонсън.

„Американските продукти може да пристигнат, ако им бъде позволено. Дайте възможност на британския народ да избира. Ако му харесва, ще купува, ако ли не - няма“, казва Джонсън в интервю за BBC.

Доналд Тръмп междувременно подкрепи Найджъл Вараж и разкритикува решението на Парламента да го остави извън преговорите за напускане на Европейския съюз.

Очаква се веднага след визитацията на Тръмп Тереза Мей официално да оваканти поста си на премиер в страната, оставяйки горещото място на 13-те кандидати, сред които са Борис Джонсън и Доминик Рааб. Към момента вариантите са разделени почти по равно между проевропейци и антиевропейци.