Букмейкъри определиха фаворитите за поста на Тереза Мей

Борис Джонсън има най-големи шансове

14:43 | 25 май 2019
Банката на премиера за изявления от „Даунинг Стрийт“ 10 Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Банката на премиера за изявления от „Даунинг Стрийт“ 10 Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Тереза Мей официално обяви, че подава оставка в началото на идния месец, което автоматично даде старт на кампанията за нов министър-председател в кралството. Британците са известни като първоизточниците на хазарта и в този ред на мисли вече се правят залози за следващия държавен лидер.

Няколко са имената, които циркулират в медийното пространство и от CNBC са направили проучване сред букмейкърите, за да определят коефициента за успех на съответните кандидати. За да бъде по-ясно на аудиторията, коефициентите са транспонирани в проценти.

Оказва се, че големият фаворит за премиерския пост е Борис Джонсън с 40% вероятност. Бившият кмет на Лондон и бивш външен министър е едно от лицата на кампанията за Брекзит от 2016 г. Именно той е определян за човека, който подбуди референдума, довел до желанието на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС).

Доминик Рааб - бившият секретар по Брекзит, е следващият кандидат в списъка на букмейкърите с 14% шанс за най-горещия административен пост в Европа.

С по 7% вероятност се ползват секретарят по околната среда Майкъл Гов, бившият лидер на Камарата на общините Андреа Леадсън и външният секретар Джереми Хънт.

Шансовете на секретаря по международното развитие Рори Стюърт и министъра на обраната Пени Мордаунт са с по едва 4%, а с най-нисък потенциал е вътрешният министър Саджид Давид - 3%.

„Историята показва, че консерваторите обичайно избират за лидер е онзи, считан за аутсайдер в надпреварата“, смята Джордан Рочестър, стратег по външни отношения в Номура.

Всеки от кандидатите има свое виждане за Брекзит и условията за раздяла между Великобритания и ЕС, но чии мироглед ще съвпадне с максимален брой депутати от парламента, за да се стигне до някакво решение в тази насока? Предстои да разберем.