Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пътят на Тереза Мей - от "Осанна" до "Разпни го"

Проф. Динко Динков, УНСС, Бизнес старт, 07.06.2019

10:00 | 7 юни 2019
Проф. Динко Динков, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Динко Динков, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Историята отреди на британския премиер Тереза Мей мисия невъзможна за договаряне на условията по напускане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) по волята на не много голямо мнозинство от гражданите. Този абсурд, който се случи, има някакво обяснение, свързано с дългите колебания на Великобритания дали да се свърже или не с Европа. Въпреки че Великобритания излезе като победител от Първата и Втората световна война, тя не е тази империя, която беше. Трябваше да се примири с руслото си, зададено от САЩ. Това коментира проф. Динко Динков, УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Неслучайно сега при посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания имаше много символика, изтъкна Динко Динков. "Брезкит води до сериозно разместване на пластовете и преструктуриране на международната система. Напускайки ЕС, Великобритания търси алтернативи в специалните отношения със САЩ", допълни той.

Приликите и разликите Желязната лейди

Тереза Мей бе един от последователите на политиката на Маргарет Тачър, но тя не успя разгъне този замах, който Тачър разви в друго време, счита професор Динков. Това издава и големия проблем - Великобритания се лута в търсене на свое място в условията на променяща се международна система, уточни той.

Процесите

"Големите традиционни партии, в това число Консервативната, губят позиции. Голяма част се насочват към партията "Брекзит". Резултатите от изборите обобщиха картината. Нарасна подкрепата към евроскептиците".

Наследниците

"Борис Джонсън е консерватор с особени позиции по много въпроси. Той се очертае като възможен наследник на Тереза Мей, а Доналд Тръмп подчерта многократно симпатиите си към него. Сред останалите 10 кандидати също има силни фигури".