Търговските преговори ЕС-САЩ ще срещнат опозиция от Франция

Плановете на Париж са част от "последователната дългосрочна визия" на президента Еманюел Макрон

12:00 | 12 април 2019
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Франция ще се противопостави на мандата, който Европейският съюз смята да даде за началото на търговски преговори със САЩ за намаляване на индустриалните мита, като посочи, че началото на преговорите не е удачно на фона на заплахите на президента Доналд Тръмп за въвеждането на нови налози върху вноса от блока, съобщава Bloomberg.

Европейските разговори със САЩ не са „уместни“ спрямо настоящата ситуация, посочи представител на администрацията на френския президент Еманюел Макрон пред репортери в Париж.

В допълнение към опозицията на френския лидер към търговските преговори с Вашингтон е и заявката на американския президент, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Администрацията на Макрон отбеляза, че вероятно Франция ще бъде единствената страна, която ще изрази недоволство от даването на мандат за преговори със САЩ на европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. Това обаче няма да възпрепятства гласуването на европейските министри на 15 април по темата, посочи представител на администрацията на президента, пожелал да запази анонимност заради правилата на Елисейския дворец.

По-рано в четвъртък стана ясно, че официалните представители на 28-те страни членки на блока са се съгласили да дадат зелена светлина за началото на преговори между Брюксел и Вашингтон.

Франция отбеляза, че е информирала Германия за решението си, преди да го обяви публично. Плановете на Макрон бяха определени от членовете на администрацията му като „последователна дългосрочна визия“, която е свързана с Парижкото споразумение за климата и предстоящите европейски избори.