Как Тръмп и Brexit обединиха Европа

Александър Стуб, бивш премиер на Финландия

00:32 | 12 април 2019
Автор: Иван Николов
Контейнеровозът Mito Strait в Хамбург, Германия. 18 февруари 2019. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Контейнеровозът Mito Strait в Хамбург, Германия. 18 февруари 2019. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Посланиците на ЕС дадоха зелена светлина на търговските преговори със САЩ след съобщението за планирани американски мита върху европейски стоки, особено коли, съобщиха два европейски източници за Bloomberg.

Пратениците от 28-те страни в ЕС одобриха мандата на търговския пратеник на общността Сесилия Малмстрьом да преговаря за намаляване на индустриалните мита със САЩ казаха източниците при условие да не бъдат назовавани, защото водените разговори са били при закрити врата.

В четвъртък, 11 април Брюксел даде зелена светлина за преговори, след като Франция постигна отстъпки по формулировките, свързани с околната среда и за предишни, но вече изоставени планове за по-широка трансатлантическа сделка. Министрите на ЕС все още не са одобрили мандата на Малмстрьом, което се очаква да стане на 15 април, в понеделник.

Европа се надява да има търговско споразумение с Тръмп още тази година.

Споразумението между Тръмп и Юнкер спря заплахата от налагане на американски мита върху европейските коли и авточасти, които щяха да бъдат въведени миналата година на същата основа - национална сигурност, използвана от Белия дом за въвеждане на митата върху вноса на стомана и алуминий.

В същото време споразумението отпреди 9 месеца включваше намерения да се реши въпросът с американските мита върху металните изделия, които накараха Европа да отвърне със същите мерки.

Отделно администрацията на Тръмп тази седмица обяви план за въвеждане на мита за внос на стоки от ЕС за 11 млрд долара, свързани с обвинението от Вашингтон срещу Брюксел за субсидиране главно на авиопроизводството. ЕС реагира и обяви намерение да приложи същата мярка срещу американски продукти заради помощта за Boeing.

В туитър в сряда Тръмп нарече ЕС „страшен търговски партньор на САЩ, нещо, което ще се промени”.

Връзката между смесените сигнали, давани около състоянието на трансатлантическите търговски връзки се вижда в мандата за преговори, който посланиците на ЕС дадоха на Малстрьом. Той предвижда блокът да прекрати преговорите за намаляване на индустриалните мита, ако администрацията на Тръмп въведе нови вносни ограничения, включително върху продукти на автомобилостроенето.

Пример за пречките, пред които ще се изправи Малстрьом е изразеното от френско официално лице в офиса на президента Макрон в Париж недоволство от решението на блока да разреши преговорите – действието бе наречена неуместно.

Според двете официални лица от Брюксел на срещата на посланиците на ЕС не е имало несъгласия и Франция не е наложила вето.

Добрата новина е, че ЕК има ексклузивна компетенция по търговските въпрос и се справя доста добре, каза бившият премиер на Финландия Александър Стуб в интервю за Франсин Лакуа и Том Кийни от Bloomberg.

Вдигането на презокеанските мита върху индустриални стоки би разширило износа на САЩ в ЕС с 13% и износа на ЕС за американския пазар с 10%, обяви ЕК през януари.

Средната тарифа на митата за не-земеделски продукти е 4,2% в ЕС и 3,1% в САЩ, пак по данни на ЕК.