Посланието на Тръмп към света: Търговските войни не са свършили

Под обстрела на американските мита последна попадна Европа, но тя далеч не е единствената мишена

07:55 | 11 април 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп изпраща ясно послание преди пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка: Търговските войни все още не са приключили и отслабващата глобална икономика ще трябва просто да се справи с тях, пише Bloomberg.

С последната си заплаха за въвеждането на мита върху вноса от Европейския съюз (ЕС) в САЩ на стойност 11 млрд. долара Тръмп отправи ясно предупреждение, че макар преговорите между Вашингтон и Пекин за постигането на търговско споразумение да продължават, САЩ имат и останали търговски отношения, които са готови да предоговорят.

Ако влязат в сила, новите американски мита ще бъдат в отговор на субсидиите на блока за самолетната компания Airbus, като САЩ водят съдебен спор в Световната търговска организация (СТО) във връзка с тях от 2004 г. насам.

И макар обещанието на Вашингтон да включва премахване на митата след приключване на делото и прекратяването на несъвместимите (според Вашингтон) с политиката на СТО практики на ЕС, проблемите на Тръмп далеч не се изчерпват дотук и заплашват сериозно глобалния растеж, прогнозата за който Международния валутен фонд понижи във вторник за трети път за последните шест месеца.

„ЕС има предимства от търговията със САЩ от много години. Това скоро ще приключи“, написа американския президент в пост в Twitter по-рано тази седмица.

Брюксел и Вашингтон запазват крехкото примирие от юли 2018 г., когато председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и Тръмп се споразумяха да започнат преговори за намаляване на промишлените тарифи. Този ход преустанови временно заплахата на Тръмп да наложи мита върху вноса на автомобили и автомобилни части от блока, като към момента тя все още не е напълно изключена.

Преговорите обаче все още не са започнали сериозно с 28-те членки на ЕС, които се очаква да предоставят необходимия мандат на ЕК, за да стартира разговорите през следващите дни на фона на наближаващите европейски избори през май.

„Жалко е, че САЩ, някога велик защитник и архитект на глобалните обединения, изглежда днес се движат в друга посока“, споделя еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом в реч в Токио след последната заплаха на Тръмп относно митата.

По нейните думи Вашингтон се отдалечава от философията на мултилатерализма.

Разбира се, ЕС не е единствената мишена на Тръмп.

Американските и китайските власти продължават търговските преговори с идеята да сключат сделка в рамките на май.

През следващата седмица се очаква във Вашингтон да пристигне японска делегация във връзка с преговорите за двустранно споразумение със САЩ, която е в интерес на американските земеделци и компании, искащи да бъдат компенсирани за решението на Тръмп за оттегляне от Транстихоокеанското партньорство.

Канада и Мексико все още настояват САЩ да премахнат наложените мита върху вноса на стомана и алуминий, тъй като трите страни продължават работа за ратифицирането на новото Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Индия, от своя страна, се заканва да наложи мита върху вноса на американски ябълки и други продукти като акт на отмъщение след заплахата на Тръмп да отстрани страната от преференциалната търговска схема за развиващите се икономики.

„Все още сме в същия митнически свят, в който бяхме и през миналата година“, посочва Уенди Кътлър, бивш американски старши търговски преговарящ.

Това все още носи рискове и много несигурност, въпреки че Тръмп успява да използва налозите, за да принуди ЕС, Япония и други свои търговски партньори да преговарят, посочва още Кътлър.

„Въпросът е в какъв момент може да се стигне до обратния ефект“, добавя тя.