САЩ подготвят мита върху вноса от ЕС за 11 млрд. долара

Според Вашингтон мярката е оправдана заради субсидиите на блока за самолетната компания Airbus

12:37 | 9 април 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Eilon Paz/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Eilon Paz/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп задейства процедурата по въвеждане на мита върху внос от Европейския съюз (ЕС) на стойност 11 млрд. долара. Според властите във Вашингтон мярката е оправдана заради субсидиите на блока за самолетната компания Airbus.

САЩ водят съдебен спор в Световната търговска организация (СТО) във връзка със субсидиите за производителя от 2004 г. насам. Администрацията публикува списък със стоки, които да бъдат обложени в очакване на скорошно решение на СТО по делото, съобщава в. Wall Streer Journal.

„По този въпрос се води съдебно дело в продължение на 14 години и дойде време за действие“, заяви американският търговски представител Робърт Лайтайзър. „Нашата абсолютна цел е да постигнем споразумение с ЕС, за да сложим края на всички несъвместими със СТО субсидии за големи граждански самолети. Когато ЕС сложи края на тези вредни субсидии, допълнителните американски налози, въведени в отговор, може да бъдат вдигнати“, допълва още Лайтайзър.

И макар митата да са в отговор на делото пред СТО със сигурност мярката ще обтегне отношенията между Вашингтон и Брюксел, които все още не са постигнали напредък по търговските си преговори, които продължават вече почти година. Вече няколко пъти американската страна изрази недоволство от липсата на развитие, основна причина за което е разединената позиция на Европа.

Повече по темата четете в продължението на материала на Investor.bg.