САЩ ще се възползват от слабостта на Великобритания след Brexit?

Британското правителство определи като приоритет възможността за сключване на търговско споразумение със Щатите след раздялата си с ЕС

11:18 | 3 март 2019
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Поддръжниците на Brexit във Великобритания отдавна изтъкват възможността за сключване на нови търговски сделки със САЩ и Китай като една от основните ползи от раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС), пише CNN.

Американският президент Доналд Тръмп вече обеща на Великобритания „много, много голяма сделка, много скоро“.

В четвъртък администрацията на Тръмп представи своите основни цели за споразумение за свободна търговия с Кралството в документ от 18 страници.

Британското правителство заяви, че действията на САЩ показват "ангажимента им за възможно най-скорошно стартиране на преговори", като обяви постигането на споразумение с най-голямата икономика в света като “приоритетно” за Кралството.

Документът на САЩ обаче показва, че те ще изискват големи отстъпки от Великобритания в замяна на споразумение, пише CNN. Много вероятно е Кралството да се окаже подложено на натиск да се съгласи на тези компромиси, тъй като вече няма да може да разчита на подкрепата на блока.

Какво искат американците?

Американската администрация цели да осигури “всеобхватен достъп” до британските пазари за своите селскостопански продукти. САЩ се стремят да увеличат износа си за Кралството като цяло чрез премахването и на други бариери.

Проблем за Великобритания е, че всъщност така Щатите ще получат правото за износ на храни към Кралството, част от които са например генно модифицирани, както и на месо от животни, третирани с различни антибиотици - продукти, забранени за внос от ЕС, но често срещани в САЩ.

Проблемите за Кралството от търговията със САЩ обаче не се изчерпват дотук.

Великобритания се надява да установи тясно сътрудничество с ЕС - най-големият си търговски партньор, и след Brexit. За да направи това обаче, Кралството трябва да продължи да спазва стриктната политика на блока, касаеща сигурността и екологичните норми.

Американският президент Доналд Тръмп вече предупреди британския премиер Тереза Мей, че близо 2-годишният преходен период след Brexit има потенциал да възпрепятства търговията между Великобритания и САЩ.

Още повече, че според документа на САЩ, те могат да предприемат “подходящи действия”, ако Кралството договори търговско споразумение  с "непазарна икономика", което, според експерти, е препратка към Китай.

Анализатори смятат, че твърдата линия, предприета от САЩ, отразява намалената сила на преговорите, която Обединеното кралство ще има след раздялата си с ЕС.

Великобритания ще преговаря като страна с 66 млн. граждани, докато блока води преговорите, представляващ над 500 млн. души.

Към неизгодната позиция на Кралството се добавя и фактът, че останалите страни ще бъдат наясно с необходимостта му да сключи нови търговски споразумения възможно най-скоро след раздялата си с ЕС.

Още по темата