Brexit: Новите 4 сценария

Отстъпването от твърдите позиции по-скоро е признак на страх

11:13 | 27 февруари 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Отлагането не е решение, но в безкрайната сага на хаоса Brexit дори най-новият ход на премиера Тереза Мей не шокира широката общественост. Към момента тя приема, че е възможно да се отложи планираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. То може да се случи през юни вместо в края на март. Маневрите от този тип дразнят хората (особено в провинцията), но и бизнеса. BMW вече посочи, че по-късен Brexit носи само повече несигурност. Производителят на автомобили изтегли специално за своите четири британски фабрики годишните прекъсвания на производството за поддръжка от юли, както прави нормално, за април.

Малко по-рано пък и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин направи изненадващ ход, заявявайки, че партията му може да подкрепи втори референдум. 

С всички тези отстъпки сега участниците напускат своите твърди позиции. Разумът или страхът надделява?

В сряда парламентът възнамерява да гласува по няколко предложения. Те включват, наред с всичко останало, така наречената молба Купър-Литуин, която да даде възможност на членовете на парламента в средата на март да предотвратят нерегламентирано излизане от ЕС и прилагане на удължаване на член 50, с други думи, да забавят Brexit. Многобройни депутати от консерваторите заплашиха да подадат оставка във вторник, за да подкрепят тази възможност.

Сделката на Мей

Към настоящия момент премиерът Тереза Мей иска британският парламент да гласува за нейния план за Brexit за втори път не по-късно от 12 март. Но ситуацията все още не изглежда добре за нея.

На 15 януари депутатите отхвърлиха за първи път споразумението, договорено от британското правителство с ЕС - с мнозинство от 230 гласа. Най-важното в случая е, че генералният прокурор на Великобритания Джефри Кокс преди заяви пред парламентаристите, че решението за ирландската граница, както е посочено в договора, може да означава, че Великобритания ще остане за неопределено време в митнически съюз с ЕС.

Поради тази причина депутатите възложиха на Мей да замени т.нар. резервен механизъм с друга мярка. ЕС не беше готов за това. Сега и двете страни работят по „алтернативни мерки“, които биха могли да допълнят предпазните мерки.

Без сделка

Заплахата на Мей е сериозна. Юридически Великобритания автоматично ще напусне ЕС на 29 март. Ако дотогава не бъде одобрено споразумение от британския парламент, придружено от съответния закон и ратифицирано от Обединеното кралство и ЕС, ще се окаже, че няма сделк и възниква твърд Brexit със сериозни последици за икономиката. За да предотврати това, Великобритания има две възможности: да удължи срока на оттегляне със съгласието на ЕС - или да отмени член 50 от Договора за ЕС, с който де се сложи край на Brexit.

Кои са другите две опции по развоя на Брекзит - вижте в публикацията на Investor.bg.