Лавров: Русия ще подкрепи правителството на Мадуро във Венецуела

Според руския външен министър САЩ оказват натиск върху опозицията в страната

15:00 | 29 януари 2019
Руският президент Владимир Путин и държавният глава на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Maxim Shemetov/AFP/Getty Images
Руският президент Владимир Путин и държавният глава на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Maxim Shemetov/AFP/Getty Images

Русия и нейните партньори „ще направят всичко“, за да подкрепят легитимното правителство на президента Николас Мадуро във Венецуела и ще се изправят срещу опитите на САЩ да го отстранят чрез незаконни мерки, посочи руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

Председателят на парламента във Венецуела се обяви за президент

Министърът не очерта конкретните мерки, които Москва смята да предприеме, но подчерта, че Русия ще подкрепи международните усилия за преодоляване на конфликта.

“Заедно с други отговорни членове на международната общност ние ще направим всичко, за да подкрепим легитимното правителство на президента Мадуро, да защитим Конституцията на Венецуела и методите за справяне с кризи, които са очертани в нея“, посочи Лавров по време на брифинг във вторник.

Според него усилията на САЩ за промяна на режима във Венецуела са „незаконни“. Вашингтон, посочи Лавров, оказва натиск на опозицията и тя отказва отстъпки по време на обсъжданията с правителството.

Лавров определи като незаконни и американските санкции, които администрацията на президента Доналд Тръмп наложи на държавната петролна компания PDVSA, спирайки износа ѝ на суровината към САЩ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви по-рано, че Русия ще защити интересите си във Венецуела "в рамките на международното право и използвайки всички налични механизми".