Председателят на парламента във Венецуела се обяви за президент

Доналд Тръмп признава новата власт за легитимна

20:50 | 23 януари 2019
Обновен: 20:51 | 23 януари 2019
 Photographer: Carlos Becerra/Bloomberg
Photographer: Carlos Becerra/Bloomberg

Председателят на парламента във Венецуела Хуан Гуайдо се самообяви за временен президент и положи клетва, предаде Bloomberg. Това се случи часове след „масовата мобилизация" заради бунта на няколко десетки военни във Венецуела и на фона на опита на доминирания от опозицията парламент да отстрани държавния глава Николас Мадуро.

35-годишният Гуайдо е президент на Народното събрание на Венецуела, което Мадуро не признава.

Той се обяви за „временния президент" чрез уебкаст от протест в Каракас, като заяви, че ще поеме правомощията на президентството на Венецуела. Той се позова на конституционна поправка, която позволява на ръководителя на законодателния орган да ръководи служебно правителство до провеждането на нови избори.

Гуайдо бе признат от американския държавен глава Доналд Тръмп. В свое изявление Белия дом заяви, че „ще използва цялата дипломатическа и политическа тежест (на страната си), за да оказва натиск за възстановяване на венецуелската демокрация", предаде Ройтерс. Освен това Тръмп окуражи и другите правителства в Западното полукълбо да признаят Гуайдо.

Съединените щати непрекъснато разширяват икономическите санкции срещу властта на Мадуро, откакто Тръмп встъпи в длъжност, като настояват венецуелците да отменят правителството си. Доларовите облигации на Венецуела, които през тази година се покачиха средно с 25%, се повишиха още в сряда, когато опозицията увеличи натиска върху Мадуро. Макар че повечето от облигациите на Венецуела са в процедура по дефолт, инвеститорите смятат, че промяната на режима може да доведе до реформи за икономиката и преструктуриране на дълга.