Chevron планира да остане във Венецуела въпреки тежката криза

Въпреки това енергийната компания определя тежката икономическа ситуация в страната като сериозен риск за бизнеса

11:02 | 9 ноември 2018
Обновен: 11:21 | 9 ноември 2018
Снимка: Chip Chipman/Bloomberg
Снимка: Chip Chipman/Bloomberg

Американската енергийната компания Chevron планира да продължи да оперира във Венецуела въпреки тежката икономическа и хуманитарна криза в южноамериканската страна, коментира президентът на подразделението на корпорацията за Африка и Латинска Америка Клей Неф, цитиран от Bloomberg.

“Целта ни е да останем още много години във Венецуела“, обяснява Неф. Не считам за правилно всяко едно предложение за напускане на страната, допълва той.

По-рано днес Wall Street Journal публикува информация, че влошаващата се икономическа криза във Венецуела кара редица директори на големи компании да обмислят напускането на страната, както вече направиха играчи от петролната индустрия като Exxon Mobil и ConocoPhillips.

Chevron е един от най-големите чуждестранни инвеститори във Венецуела с дялове в няколко проекта, включително и рафинерията Petropiar, в която суровият петрол се превръща в бензин, дизел, мазут и други. Американската група си партнира с държавното дружество Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

“В южноамериканската страна сме от близо 100 години. Знаем как да оперираме, имаме опит и оставаме лоялни на нашия партньор PDVSA”, категоричен е Неф.

Въпреки това третата по големина петролна компания в САЩ предупреждава за влошаващата се икономическа ситуация в страната. Съществуват рискове, които биха оказали негативно влияние на бизнеса във Венецуела или биха създали волатилност, посочват от Chevron.

Днес ООН обяви, че над 3 млн. венецуелци са емигрирали заради недостига на основни хранителни продукти, инфлацията и насилието. Преди няколко месеца двама служителя на Chevron бяха арестувани и обвинени в корупция по искане на правителството. Те бяха освободени след 7 седмици престой в ареста.