САЩ предприемат мерки, за да принудят Мадуро да се оттегли

Ще признае ли Съветът за сигурност на ООН самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Гуайдо?

12:26 | 26 януари 2019
САЩ предприемат мерки, за да принудят Мадуро да се оттегли

Съединените щати сигнализираха, че са готови да засилят икономическите мерки, за да се опитат да принудят президента на Венецуела Николас Мадуро да се оттегли от властта, след като някои дипломати на САЩ напуснаха посолството на страната, а Русия обеща да подкрепи своя социалистически южноамерикански съюзник, предава Ройтерс, цитирана от сайта Investor.bg.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че ще предприеме стъпки, за да гарантира, че търговските сделки са “съвместими” с тазседмичното признаване от нейна страна на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен държавен глава.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео днес ще призове членовете на Съвета за сигурност на ООН да признаят Гуайдо. Вашингтон поиска среща на 15-членния съвет, след като редица страни подкрепиха Гуайдо, който ръководи венецуелския конгрес и призоваха Мадуро да се оттегли.

Помпео ще бъде придружен от бившия американски дипломат Елиът Ейбрамс, който ще започне да ръководи усилията на САЩ, свързани с Венецуела, съобщава Investor.bg.

Още по темата вижте на Investor.bg.