САЩ и Япония, Австралия и Нова Зеландия ще електрифицират Папуа-Нова Гвинея

Инвестицията дели територия с нарастващото влияние на Китай в Тихоокеанския район

13:30 | 18 ноември 2018
Рибен пазар, Папуа Нова гвинея. Снимка: Pixabay
Рибен пазар, Папуа Нова гвинея. Снимка: Pixabay

Австралия, Япония, Нова Зеландия и САЩ подписаха сделка до 2030 г. да електрифицират 70 процента от територията на Папуа-Нова Гвинея, предадоха световните агенции, цитирани от БТА и от сайта Investor.bg.

Споразумението между четирите страни и правителството на Папуа-Нова Гвинея е сключено по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Порт Морсби.

В момента едва 13 процента от населението на Папуа-Нова Гвинея може да разчита на надежден достъп до електричество, отбелязва ДПА.

"Електричеството повишава жизнения стандарт на хората в големите, по-малките градове и отдалечените села", отбелязаха в общо комюнике страните.

Според ТАСС, която се позовава на в. "Острелиън", споразумението включва развиването и на телекомуникационната система на Папуа-Нови Гвинея с изграждане на мрежа за широколентов интернет.

Папуа-Нова Гвинея е най-бедната държава в 21-членната организация АТИС и повечето от населението й живее в отдалечени или селски райони със слаборазвита инфраструктура. Премиерът на страната Питър О'Нийл каза, че проектът представлява солидно капиталовложение, уточнява сайтът.

Повече четете на Investor.bg.