Volkswagen отчете рекордно увеличение на продажбите

Само за първата половина на 2018 г. компанията е доставила над 5,5 млн. автомобила на своите клиенти в световен мащаб

13:30 | 18 юли 2018
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През първата половина на годината германският автомобилен концерн Volkswagen Group е доставил на своите клиенти за първи път повече от 5,5 милиона автомобила в световен мащаб. Това представлява увеличение от 7,1% в сравнение със същия период на предходната година. През юни продажбите са се увеличили с 4,1% в сравнение със същия месец на 2017 г. до общо 958 600 нови автомобили, обяви компанията със седалище във Волфсбург, цитирана от DPA.

„Най-доброто полугодие в историята на компанията е зад нас", каза директорът по продажбите на групата Фред Каплер. Във всички основни региони доставките са се увеличили значително. През втората половина на годината обаче групата очаква по-слаби продажби, дължащи се на новия тест за емисиите при стандарта WLTP.

Това ще има въздействие върху доставките, казва Каплер. „Вероятно ще предадем на клиентите доста автомобили по-късно от предвиденото", обясни той.

Компанията няма да пусне производствените линии след края на летните ваканции в завода си в родния си град Волфсбург. Причината е, че производителят изостава при сертифицирането на различните варианти. През септември в сила влиза новият стандартен тест за отработените газове WLTP, който ще е задължителен за новите автомобили.

Вижте на Investor.bg какви са продажбите на компанията на китайския пазар.