Горски пожар в Гърция гори втори ден, а страната остава в състояние на тревога

В петък бяха повредени или унищожени имоти, тъй като ветровете достигнаха 120 км/ч

13:00 | 22 юни 2024
Автор: Сотирис Никас
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Горският пожар, който започна в петък вечерта в западната част на Пелопонес, Гърция, все още гори, тъй като силните ветрове подхранват пламъците. 

Пожарът избухна в област Ахая в петък вечерта и се разпространи в съседната област Илиа, като накара властите да наредят евакуация на няколко села. Според държавната Атинска информационна агенция в Пелопонес е загинал пожарникар доброволец, а пожарникар, който е бил изложен на въздействието на огъня в Илиа, е постъпил в болница за оказване на първа помощ, след което е бил освободен.

Гръцките пожарникари са под напрежение от сряда, когато край Атина избухна горски пожар - първият в близост до гръцката столица през този сезон. През последните три дни властите са получили повиквания за потушаване на стотици пожари, включително 64 пожара само между четвъртък и петък вечерта.

В петък бяха повредени или унищожени имоти, тъй като ветровете достигнаха 120 км/ч. Въпреки че в събота ветровете се очаква леко да утихнат, Пелопонес ще остане в състояние на много висока степен на противопожарна готовност. 

Опустошително време
През 2023 г. горските пожари са изпепелили около 1,3 % от територията на Гърция. По-рано този месец страната отбеляза най-горещия си юнски ден, а в събота се очаква да има около 40°C (140F). Предвид метеорологичните условия Атина и по-големият ѝ регион също ще бъдат под много висока степен на тревога за горски пожари през целия ден. 

Горещините, които обхванаха Югоизточна Европа, бяха съпроводени с прекъсване на електрозахранването в петък в части от Хърватия, Босна, Черна гора и Албания, което доведе до прекъсване на обществения транспорт, прекъсване на интернет и остави хората блокирани в асансьорите.

Изменението на климата означава, че тази година ще бъде най-горещата в историята, а броят на жертвите на високите температури и екстремните метеорологични явления се увеличава от Индия и Саудитска Арабия до САЩ и Бразилия. 

Инвестиции в превенция
Гърция инвестира 2,1 млрд. евро (2,27 млрд. долара), за да защити страната от природни бедствия, причинени от изменението на климата, докато горските пожари вече избухват още преди началото на пожароопасния сезон, който обикновено започва през май. Програмата Aegis е първата по рода си в Гърция.

Според Панайотис Стампулидис, изпълнителен директор на Фонда за развитие на активите на Република Гърция, който наблюдава обществените поръчки по нея, това е най-голямата програма за обществени поръчки в историята на Гърция. Инициативата, която е в ход още от април, предоставя ново и модернизирано оборудване на Министерството на гражданската защита, включително самолети-амфибии за гасене на пожари, безпилотни летателни апарати за наблюдение от въздуха, системи за откриване и гасене на пожари, центрове за управление на пожари и повече от 1000 противопожарни автомобила.  

Ключовите проекти за обществени поръчки са обслужвани от Механизма за подготовка на проекти на HRADF, който разполага с бюджет от 592 млн. евро и е обявил 16 тръжни процедури. Като цяло HRADF управлява портфейл от проекти за Aegis на стойност около 970 млн. евро, заяви Стампулидис в интервю в Атина.

През последните години пожарите, свързани с изменението на климата, са сериозен проблем за Гърция. През 2023 г. горските пожари са изпепелили почти 675 кв. мили гори, или 1,3% от общата площ на страната. Това е повече в сравнение със средно малко под 168 квадратни мили годишно в периода 2006-2022 г., според Европейската информационна система за горските пожари на Европейския съюз.

През август миналата година министър-председателят Кириакос Мицотакис обеща да обнови технологичния инструментариум на страната за предотвратяване на горските пожари, след като Гърция претърпя най-много разрушения, свързани с пожари, от 16 години насам.

Месец преди това около 19 000 души, включително хиляди туристи, бяха евакуирани от части на остров Родос, след като избухнаха горски пожари на фона на гореща вълна, която постави температурни рекорди в Южна Европа. 

Целта на Aegis е да защити човешкия живот, имуществото, горите и природната красота и екология на страната в условията на нарастващи климатични заплахи, заяви министърът на изменението на климата и гражданската защита Василис Кикилиас. Финансирането на програмата идва от Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС, Националната стратегическа референтна рамка и Европейската инвестиционна банка, каза той. 

HRADF също така разполага с бюджет от 198 млн. евро за тази година за програмата "Анти-Неро III", която подкрепя мерки за предотвратяване на горски пожари, като например почистване на горите, модернизиране и поддържане на горските пътища за достъп и създаване и поддържане на зони против пожари.

Програмата Anti-Nero III, която вече е в ход за 2024 г., обхваща почистването на повече от 14 300 хектара гори и предвижда създаването и поддържането на почти 20 000 хектара зони за предотвратяване на пожари. 

Междувременно перспективите за тазгодишния сезон на горските пожари, който в исторически план продължава от май до октомври, са мрачни. Заедно с южните си европейски съседи Гърция е засегната от продължаващата суша, според службата "Коперник" на Европейския съюз, която често води до повече пожари.