Пожар обхвана емблематичната сграда на бившата борса в Копенхаген

Имотът, в който до 70-те години на миналия век се е помещавала датската фондова борса, сега се намира в сградата на Датската търговска камара и е бил в процес на ремонт. Няма данни за загинали или пострадали при пожара.

15:00 | 16 април 2024
Обновен: 15:01 | 16 април 2024
Автор: Кристиян Виенберг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пожарът, обхванал старата сграда на датската фондова борса, е съборил кулата с драконова опашка на постройката, която е сред забележителностите на датската столица Копенхаген.

Защитената 400-годишна сграда се запали във вторник, а полицията евакуира съседните имоти, включително тези, принадлежащи на Министерството на финансите, затваряйки част от централната част на града. Парламентът също се намира в непосредствена близост до Борсен, както се нарича сградата.

Емблематичната кула на сградата се състои от четири преплетени драконови опашки, увенчани с три корони, символизиращи Дания, Норвегия и Швеция. Според легендата кулата щяла да пази постройката от вражески нападения и пожари.

Шпилът е част от силуета на Копенхаген и често се посочва като пример за ренесансовата архитектура на града.

Властите заявиха, че медният покрив на сградата е затруднил усилията за гасене на пожара. Малко преди обяд копенхагенско време изображенията показваха, че пожарът е намалял донякъде, въпреки че все още се виждаха големи пламъци и димиът се усещаше във въздуха в централната част на града.

Имотът, в който до 70-те години на миналия век се е помещавала датската фондова борса, сега се намира в сградата на Датската търговска камара и е бил в процес на ремонт. Няма данни за загинали или пострадали при пожара.

Кадри на TV2 показаха как жители помагат за евакуирането на стари картини от горящата сграда, пренасяйки ги на безопасно място в парламента.

Около 90 войници от Кралската гвардия също помагат на полицията при поставянето на бариери и опазването на ценности.

"Кралицата и аз искаме да благодарим на всички, които от тази сутрин работят, за да спасят възможно най-голяма част от сградата, както и всички културни артефакти и произведения на изкуството", заяви крал Фредерик X в публикация на страницата на кралския двор във Facebook.

Министърът на културата на Дания, Якоб Енгел-Шмит, осъди "ужасните снимки", показващи, че "400 години датско културно наследство е в пламъци", според публикацията в платформата X.

Министърът заяви пред местните медии, че е твърде рано да се взема решение за възстановяване. Той добави, че "интуицията" му подсказва, че това трябва да се направи, но това все още не е официална позиция на правителството.

Кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен заяви, че тя и всички заместник-кметове в градския съвет искат възстановяването на Борсен, според изявление.

Докато Борсен е бил пощаден от предишни пожари в Копенхаген, съседният национален парламент, дворецът Кристиансборг, е горял два пъти от края на XVIII век насам.

Пожарът напомня на пожара, който преди пет години унищожи голяма част от катедралата Нотр Дам дьо Пари, почти досущ като този. Тогава Франция започна ремонт на готическото светилище на стойност близо 900 млн. долара, който ще приключи в скоро време.