Възстановяването на катедралата Нотр Дам се подновява въпреки коронавируса

Президентът на Франция Еманюел Макрон обещава катедралата да бъде напълно възстановена до 5 години

22:18 | 27 април 2020
Обновен: 22:19 | 27 април 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Дейността по реставрацията на катедралата в Париж „Нотр Дам“ е подновена въпреки извънредните мерки във Франция за ограничаването на разпространението на коронавируса, съобщава BBC.

Емблематичната сграда бе опожарена през април миналата година, като покривът ѝ бе напълно разрушен. Президентът на Франция Еманюел Макрон обеща, че катедралата ще бъде възстановена до 5 години.

Коронавирусната пандемия принуди Париж да отложи началото на реконструкцията на катедралата, което бе планирано за 23-ти март. Но днес работниците се завърнаха на мястото при спазването на условията за социална дистанция.

Ректорът на катедралата Патрик Шове обяви, че на работниците ще бъдат осигурени предпазни маски и антибактериален гел. Той обяснява, че първата задача на строителите, след като работата се възстанови напълно през следващите седмици, ще е да премахнат металните скелета, които се стопиха върху конструкцията на катедралата по време на пожара.

„Когато това се случи, ще може да кажем, че е завършен етапът по осигуряването на безопасност“, коментира той. Според него въпреки забавянето на реставрацията, тя ще бъде изпълнена в рамките на обещания от Макрон краен срок.

Все още не е ясно какво е причинило пожарът в катедралата. Сред предполагаемите причини са електрическа повреда или дори изхвърлена цигара.

До момента починалите от коронавирус във Франция са близо 23 хил., а потвърдените случаи са над 125 хил.