Пожарът в Нотр Дам няма да спре жълтите жилетки от 23-тия им пореден съботен протест

Толерансът на французите към протестиращите обаче ще е минимален

08:44 | 19 април 2019
Снимка: Martin Barzilai/Bloomberg
Снимка: Martin Barzilai/Bloomberg

Движението на „жълтите жилетки“ във Франция стана прочуто с непредвидимостта си, но всички предположения към момента сочат, че пожарът в катедралата Нотр Дам тази седмица няма да възпре демонстрантите от поредния им 23-ти съботен протест, пише Bloomberg.

Няколко ключови членове на движението вече посочиха, че планират демонстрации в събота, като отбелязаха, че оспорването на политиката на президента Еманюел Макрон не е несъвместимо с тъгата за изгорелия готически паметник.

„Вчера изгоря историческа сграда и това е много сериозно, но парите вече се събират и монументът ще бъде реставриран“, посочи Никол Максим, шофьор на камион от Бретан, имащ голям брой последователи онлайн, във видео във вторник, като добави: „Земята все още се върти - има хора, които няма да се справят до края на месеца, както и хора, които спят по улиците и именно за тях е нашата борба“.

Въпреки че огънят в Нотр Дам обедини повечето французи в скръбта по катедралата, движението на „жълтите жилетки“ показва, че той няма да потуши политическата нестабилност, с която правителството на Макрон се бори.

За протестиращите съществува риск обаче от публична ответна реакция в случай на насилие и разрушения този уикенд, тъй като французите ще имат минимален толеранс към подобно поведение толкова скоро след трагедията.