В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Какви мерки ще предприеме Макрон преди европейските избори?

Стефан Манов, член на обществените съвети на българите в чужбина, В развитие, 18.04.2019

19:01 | 18 април 2019
Обновен: 19:03 | 18 април 2019
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон беше записал своето обръщение към френския народ половин час преди да се наложи да го анулира заради избухналия пожар в понеделник в катедралата Нотр Дам. Въпреки това текстът на обръщението изтече в журналистическите среди и бяха публикувани мерките, които той предлага. Това каза Стефан Манов, член на обществените съвети на българите в чужбина, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова

„Не са известни подробности, но посоките на работа са ясни. Макрон се опитва да запази икономическата си политика. Не се предвижда възстановяването на спорния данък богатство. От друга страна, той се опитва да отправи жест към „жълтите жилетки“ и обяви, че ще бъде намалена данъчната тежест“.

Същевременно се появи информация, че се предвижда увеличаване на работната седмица във Франция. Засега няма детайли по темата, коментира той.

"През изминалите дни централна тема е случващото се с катедралата Нотр Дам. В момента тече национален дебат как да бъде възстановена катедралата – дали напълно идентично или да бъдат сменени някои материали".

Все още се оценяват щетите. Излезе притеснителна информация за три точки в катедралата, в които има структурни проблеми в каменната зидария. Поради това вероятно ще се наложи разграждане на част от структурата на катедралата, заяви Манов.

"Чувства се национална солидарност и единение около необходимостта за бързото възстановяване на парижката катедрала".

Срокът за възстановяване, който постави Макрон, се оценява като доста амбициозен. Идеята е за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. катедралата да може да се посещава, обясни гостът.