Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Катедралата Нотр Дам би могла да бъде възстановена до 5 години

Инж. Красимир Делов, председател на секция "Топлоизолации" към Българската асоциация за изолации в строителството, и арх. Стефан Добрев, Бизнес старт, 17.04.2019

09:27 | 17 април 2019
Инж. Красимир Делов, председател на секция "Топлоизолации" към Българската асоциация за изолации в строителството, и арх. Стефан Добрев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Красимир Делов, председател на секция "Топлоизолации" към Българската асоциация за изолации в строителството, и арх. Стефан Добрев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Голяма част от свода на Нотр Дам е на мястото си, а точно там има най-много орнаменти. Смятам, че в рамките на 5 години всички щети ще бъдат възстановени. Това коментира архитект Стефан Добрев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Според мен не става въпрос за умишлен палеж, спомена инж. Красимир Делов, председател на секция "Топлоизолации" към Българската асоциация за изолации в строителството. "Реновацията на катедралата се извършва от близо 1 година. Мерките са се спазвали. Не може да се каже дали се е запалил електрически кабел или нещо друго е предизвикало инцидента по невнимание", допълни той.

В тези големи катедрали подпорните разстояния са солидни и не могат да се покрият с друга конструкция освен дървена от обработени трупи. Строежът е започнал преди около 850 години, посочи архитект Добрев. "Това е истинско чудо на инженерната и архитектурна история. Катедралата олицетворява и френската история като цяло. Причината най-вероятно е неволна. Все пак обаче има начини дървената конструкция да бъде предвидена с материали, които да я направят негорима или да забавят процеса на евентуално горене, добави той.

"Импрегнаторите биха били негорими. Зависи и от състава на самия импрегнатор, дали има органични вещества или е на минерална основа. Но явно те още не са били положени в съответния момент. Много често в историята са горели катедрали. Наново ще бъде направена дървена конструкция. Тя ще бъде доста сложна. Едва ли всички орнаменти ще могат да бъдат възстановени", стана ясно от думите на инженер Делов.

Опасност от срутвания има, разкри Красимир Делов. Тече процес по установяване на това какъв е процентът на щетите в отделните области на сградата. По време на пожара робот е гасял по-опасните от гледна точка сигурността на пожарите участъци. Роботът е влачил 8 маркуча с дължина от 250 м., пълни с над 2 тона вода, и с тях е управлявал гасенето на пожара, поясни още той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.