Откриването на катедралата "Нотр-Дам" ще е през 2024 г. - кулата ѝ се издигна от руините

Един от най-старите и емблематични елементи на парижкия силует ще се издигне отново

13:00 | 14 октомври 2023
Автор: Тара Пател
Катедралата Нотр Дам дьо Пари от Архиепископския мост в Париж, Франция, 16 септември. Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg
Катедралата Нотр Дам дьо Пари от Архиепископския мост в Париж, Франция, 16 септември. Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg

Шпилът на Нотр Дам дьо Пари, който избухна в пламъци и драматично се срути по време на масивния пожар през 2019 г., е в процес на възстановяване - символичен етап от ремонта на готическата катедрала на стойност близо 900 млн. долара, който най-накрая наближава финала. 

Въпреки поредицата от сериозни пречки в проекта, който е безпрецедентен както по своя обхват, така и по своя замисъл, повторното отваряне на най-посещаваната сграда в Европа - която преди да изгори, годишно се посещаваше от около 12 милиона души - е на път да се случи на 8 декември 2024 г., като малко не достигна на президента Еманюел Макрон да си постави петгодишната цел да отвори навреме за Летните олимпийски игри през 2024 г. в Париж и околностите му. 

До края на тази година, ако всичко върви по план, ще бъде завършена една от най-критичните части от възкресяването на сградата: монтирането на масивната рамка от дъбови греди на извисяващата се кула. Това е прецизно съчетание на съвременни и средновековни строителни методи, което е жизненоважно за възстановяването на един от най-важните центрове на католицизма във Франция. 

Notre-Dame 01
Посетители присъстват на събитието Европейски дни на наследството в строителното селище Нотр Дам дьо Пари в Париж, 13 септември. Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg

"Сега се чувстваме уверени, че можем да изпълним проекта навреме", казва Филип Жост, новият директор на организацията Rebâtir Notre-Dame de Paris, която наблюдава проекта. "Но знаем, че нещата ще се объркат. Това е ежедневна борба."

Пожарът, който унищожи част от Нотр Дам дьо Пари вечерта на 15 април 2019 г., шокира Франция и потресе зрителите по целия свят. Макрон обеща да възстанови 860-годишната държавна катедрала с помощта на даренията, които се изсипаха, включително от някои от най-богатите граждани на страната. Възстановяването постави на изпитание местните занаятчийски умения и предостави проект, който може да промени дълбоко филантропските традиции на страната. 

Историческото значение на катедралата и нейната световна известност привличат вниманието към начинанието, но големите финансови вноски от могъщи милиардери, международни донори и корпорации също усложняват управлението на гигантското начинание. 

Комитетът на дарителите, състоящ се от 21 души, наблюдава строителните работи и включва представители на Бернар Арно, втория най-богат човек в света и ръководител на империята за луксозни стоки LVMH; Франсоаз Бетенкур Майерс, наследница на състоянието на L'Oréal SA и най-богатата жена; Франсоа Пино, основател на компанията Kering SA, собственик на Gucci; както и ръководители на големи френски компании като петролния гигант TotalEnergies SE, Sanofi и BNP Paribas SA. На масата седят и ръководителите на различни благотворителни организации, включително "Приятели на Нотр Дам дьо Пари", която досега е дарила повече от 21 млн. долара, предимно от дарители от САЩ.

Notre-Dame 02
Най-големите дарители за Нотр-Дам дьо Пари. Събрани са около 846 млн. евро, което е френски рекорд, и 71% от само четири източника.

Ремонтът на Нотр Дам не мина без спорове. Още в началото архитекти, мегадонори и законодатели силно се противопоставиха на призива на Макрон за творчески и съвременен дизайн на новата кула. Той беше принуден да отстъпи и появилата се кула е точно пресъздаване на версията от 1859 г. на Еужен Виолет-ле-Дюк, която заменя оригиналната готическа кула.  Вътре витражите са почистени и цветовете им са изсветлени като част от реставрацията, която обхваща и скулптурите на стените на хора от 14-ти век.

"Ще добавим допълнителен блясък", споделя златар, който нанася златни листове върху някои от произведенията на изкуството в интериора, по време на публично събитие през септември, предназначено да покаже местните занаятчии, работещи на място. 

Notre-Dame 03
Посетителите разглеждат гаргойл, изложен по време на събитието "Европейски дни на наследството". Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg

Забавянето е свързано и с отнемащото време разчистване на оловните остатъци от пожара, които създават риск от отравяне, както и с решението за провеждане на археологически разкопки в катедралата. През август операцията е прекъсната от смъртта на директора на проекта генерал Жан-Луи Жоржелен при инцидент по време на поход. Графикът също е удължен. Повторното отваряне в края на 2024 г. ще отбележи почти пълното завършване на вътрешните работи, но отвън ще остане скеле, а ремонтите в околността се очаква да продължат до 2028 г. 

Зад кулисите националният одитор на Франция, Cour des Comptes, действа бързо след пожара, за да наблюдава възстановяването и да проследи събраните 846 млн. евро (890 млн. долара) - рекорд за френската благотворителност, който отразява вноските на около 340 000 дарители от 150 държави. Досега Сметната палата е публикувала два обширни доклада, които разкриват някои от напреженията. 

В началото използването на средствата "не е било достатъчно прозрачно", а организаторите са пропуснали да въведат бюджет и подходящ контрол. Мина повече от година, преди да бъдат свикани комисии, които да контролират работите и даренията. Одиторът предупреждава, че тези пропуски рискуват "да подкопаят общественото доверие". Той описа и опитите на дарителите да се намесват във вземането на решения и да наемат външни експерти за намаляване на разходите. В интервю Йост заяви, че някои от тези критики са били отстранени и отношенията с дарителите са добри.

"Въведохме средства, с които донорите могат да следят напредъка на работата и как се изразходват парите", казва той и добавя, че са сключени споразумения с големите донори, които определят темпа на изплащане на средствата в зависимост от напредъка на работата.

Все още не е решен въпросът какво да се прави с вероятния паричен излишък. Разходите за обезопасяване на катедралата след пожара и за отстраняване на щетите ще възлязат на около 700 млн. евро, което повдига въпроси в Комитета на дарителите дали вноските могат да бъдат използвани за останалата работа, която се оценява на още 170 млн. евро и включва обширни външни ремонти.

Все още тече разследване на причините за пожара, въпреки че почти е изключено да е имало умисъл. Вместо това в докладите се посочват крайно недостатъчните мерки за сигурност в катедралата и вероятността искри в покривната зона - вероятно причинени от небрежност на строители - бързо да са обхванали и да са погълнали дървените греди от XIII в. на тавана, известен като "гората". След пожара същите строители набързо са били наети отново за възстановяването и са се добавили нови, казва одиторът, като екипът се е увеличил до около 100 фирми и 500 работници.

Властите обещават, че 14-те милиона посетители, които се очаква да се стекат в катедралата през първата година след откриването ѝ, няма да имат причина да се страхуват за безопасността си; по време на Олимпийските игри, тъй като сградата все още ще бъде затворена и частично обвита със скеле, посетителите ще могат да видят изложба с виртуална реалност, посветена на проекта, и фотоизложба, посветена на текущата работа на майсторите.

Notre-Dame 04
Филип Вилньов, главен архитект на проекта. Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg

За Филип Вилньов, главния архитект на Нотр Дам, изминалите години се оказаха изключително удовлетворяващи, а понякога и болезнено разочароващи. 

"Живеем в общество, което се страхува от всичко", казва той. "Много сме се отдалечили от смелостта на занаятчиите, които са строили подобни църкви през вековете без инженери, надзорни съвети и застрахователни компании. Вече не можем да правим някои от нещата, които те са правили, и аз съжалявам за това". Решението да не се окачи отново масивният полилей "Корона на светлината", проектиран в готически стил от Виоле льо Дюк, ще остане най-голямото му разочарование. "Исках пълна реставрация", казва Вилньов. "Духовенството реши да се противопостави на това и аз не разбирам защо. Това е най-голямото ми съжаление." (Сега полилеят се намира в базиликата "Сен Дени".)

Notre-Dame 05
Дърводелци правят демонстрация по време на събитието "Европейски дни на наследството". Снимка: Кирил Марсилхаси/Bloomberg

За безбройните работници на обекта - от дърводелци и каменоделци до скулптори и златари - възстановяването на Нотр Дам е работата на живота им. Когато за пръв път е назначен на паметника преди десетилетие, 60-годишният Вилньов си татуира върху сърцето изображение на западната броеница на катедралата. След пожара той добавя северната кула, органа, музикалните ноти, шпила и перо от оловния петел, което ще бъде върнато на 96-метровия връх.

Тъй като травмата от пожара отшумява и планирането на повторното откриване на Нотр Дам започва, вниманието се насочва към други паметници в страната, които се нуждаят от ремонт, като катедралата Vieux Saint-Vincent в Макон в сърцето на винената област Бургундия или рушащия се замък Château de la Grève в Сен Мартен дьо Ньоер, един от редките замъци от Средновековието, които все още стоят в областта Венде. Франция изпитва затруднения с финансирането на поддръжката на своите 44 540 исторически сгради, включително замъци, имения и църкви, около една четвърт от които се считат за намиращи се в лошо или опасно състояние.

"Франция има огромно културно наследство и поддръжката му не е такава, каквато трябва да бъде. Съществува реална финансова нужда", каза Йост. "Пожарът разкри широтата на щедростта. Трябва да насърчим филантропията да обърне внимание и на по-малките паметници".