Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Реставрацията като бизнес и изкуство

Стефан Белишки, реставратор, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 09.03.2021

20:03 | 9 март 2021
Обновен: 21:32 | 9 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Развитието на професията реставратор до голяма степен е свързано с разбирането за това какво е културна ценност. Това заяви реставраторът Стефан Белишки в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

По думите му класическата представа за това е свързана с живописни произведения и архитектурни обекти. Но съвременна реставрация включва много видове културни ценности, например етнографски или пък предмети от бита, които представляват исторически свидетелства. 

„В миналото се приемаше, че ако една културна ценност е стара, тя е ценна. В наши дни времевата характеристика не е непременно мерител за стойност“.

„Има многобройни произведения на съвременното изкуство, които се считат вече за част от културното ни наследство, независимо, че са създадени само преди няколко години“, пояснява Белишки.

Дигитализацията, като част от съвременното общество, е част и от реставрационния процес, стана ясно още от разговора.

„Тя е свързана с изучаването и документирането на културните ценности. Практическата намеса върху самите произведения няма как да бъде отменена и изместена от помощни средства, каквито са различни дигитални технологии“.

Гостът споделя, че голяма част от реставраторите са на свободна практика.

„Трудно може да се изчисляват хонорарите по друг начин, освен на час. Те могат да варират в зависимост от това колко експертност и опит има дадения реставрато, както и каква е слжността на проекта“, казва още Белишки.

Целия разговор вижте във видео материала. 

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.