Столтенберг даде съгласие Унгария да не участва в подкрепата за Украйна

Виктор Орбан обещава да не блокира никакви свързани с подкрепата за Украйна решения в рамките на военния алианс и заяви, че страната му остава „лоялен“ член на НАТО

13:44 | 12 юни 2024
Автор: Золтан Симон, Андреа Палашиано, Аарон Еглитис
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се съгласи Унгария да има право на отказ от задълбочаване на подкрепата за Украйна в замяна на обещанието на министър-председателя Виктор Орбан да не блокира никакви свързани с това решения в рамките на военния алианс.

Орбан заяви, че споразумението е признание, че повечето членове на Организацията на Северноатлантическия договор не споделят неговите възгледи за това как да се сложи край на войната на Русия срещу Украйна, а именно чрез спиране на военната помощ за Киев.

„Радвам се, че днес с министър-председателя се договорихме за условията за неучастие на Унгария в подкрепата на НАТО за Украйна“, заяви Столтенберг на съвместен брифинг с унгарския лидер в Будапеща в сряда. „В същото време министър-председателят ме увери, че Унгария няма да се противопостави на тези усилия, като позволи на другите съюзници да продължат напред.“

Призивът на Орбан за отказ от бъдеща военна помощ за Украйна предизвика загриженост сред съюзниците от НАТО относно прецедента, който може да създаде, както за бъдещите стъпки на Унгария в рамките на алианса, така и за други членове, които евентуално биха намалили подкрепата си за Киев. 

В по-общ план, многократните му призиви Западът да спре да помага на Украйна и усилията му да провали пакетите за подкрепа в Европейския съюз повдигнаха въпроси за позицията му в алианса, особено в светлината на задълбочаващите се икономически връзки на Будапеща с Русия.

В сряда Орбан заяви, че страната му остава „лоялен“ член на НАТО, който изпълнява целите за разходи за отбрана и участва в други мисии, като например подпомага съвместните въздушни патрули над Прибалтика.

По-нататъшната подкрепа на НАТО за Украйна е сред приоритетите на Столтенберг. След като съюзниците поставиха под въпрос жизнеспособността на предложението му за петгодишен фонд от 100 млрд. долара за Украйна, последното му предложение е за изразходване на общо поне 40 млрд. евро годишно за смъртоносна и несмъртоносна помощ за Киев, като целите на разходите се определят от брутния вътрешен продукт на всяка страна.

Ангажиментът за финансиране, предложен от Столтенберг, който може да получи широка подкрепа от министрите на отбраната на НАТО, когато те се срещнат в Брюксел тази седмица, е част от по-голям пакет за подкрепа на Украйна, който трябва да бъде одобрен от лидерите, когато те се съберат във Вашингтон през юли. Освен това НАТО предлага да поеме по-активна роля при координирането на обучението и доставките на оръжие за Украйна.

В интервю за агенция Bloomberg, дадено във вторник в Рига, Столтенберг заяви, че сегашното предложение, което е представено, е „значително по-голямо“ от първоначалното му предложение на годишна база.

„Трябва да съобщим много ясно на украинците, че ще ги подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо“, каза Столтенберг в латвийската столица.

Там той каза също, че искането на Унгария за отказ не създава прецедент, тъй като други членове на алианса са решавали да не участват в предишни мисии, включително в Либия и Афганистан. Това е въпрос, към който той се върна в Будапеща.

„Не е задължение на НАТО да участва във всички мисии и операции или дейности на НАТО, стига всички съюзници да се придържат към основните задължения във Вашингтонския договор, нашата колективна сигурност и гаранция за отбрана“, каза Столтенберг.