Си излага визия за по-голямо сътрудничество с арабските държави

С подкрепата за палестинска държава Пекин разширява политическото си влияние в арабските страни и печели нови съюзници в глобалното си състезание за влияние със САЩ

09:02 | 30 май 2024
Обновен: 09:11 | 30 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският лидер Си Дзинпин очерта набор от области, включително финанси и технологии, в които неговата нация може да засили сътрудничеството с арабските нации, подчертавайки стремежа на Пекин за по-голямо влияние в Близкия изток.

„Китай ще работи с арабските страни като добри партньори, за да превърнат нашите отношения в модел за поддържане на световния мир и стабилност“, каза Си в четвъртък в реч пред Китайско-арабския форум за сътрудничество в Пекин. Той изброи изкуствения интелект, зелените технологии и финансите като сектори, отворени за по-голямо сътрудничество.

Си засегна и боевете в Газа, като каза: „Войната не трябва да продължава безкрайно, справедливостта не трябва да отсъства завинаги“. Той повтори подкрепата на Китай за членството на Палестина в ООН и за мирна конференция, която да помогне за прекратяване на битките с Израел.

През последните години Китай засили дипломатическите си усилия в Близкия изток. През 2023 г. Пекин помогна за постигането на изненадващо споразумение между Саудитска Арабия и Иран, най-големите съперници в ислямския свят. Разведряването се задържа дори на фона на напрежението, причинено от войната в Газа, и има признаци, че е последвано от ускоряване на инвестициите между Китай и Близкия изток.

Базираната в Пекин Lenovo Group Ltd. обяви сделка в сряда за продажба на конвертируеми облигации на стойност 2 милиарда долара на суверенния фонд на Саудитска Арабия и изграждане на изследователски и производствени съоръжения в кралството. Държавната петролна компания Saudi Aramco води преговори за закупуване на дял на стойност 1,5 милиарда долара в китайска нефтохимическа фирма, докато производителят на автомобили China FAW Group е част от усилията за производство на електрически превозни средства в Египет.

Анализаторите на UBS изчисляват, че нарастващите китайски връзки с Близкия изток могат да добавят над 400 милиарда долара към глобалната енергийна търговия до 2030 г.

Сред участниците във форума са държавни глави от Египет, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Тунис. Разговорите вероятно се фокусират върху бързо развиващата се търговия и инвестиции и опасенията за регионалната сигурност на фона на войната Израел-Хамас.

Докато администрацията на Байдън подкрепя Израел в конфликта, Китай подкрепя незабавно прекратяване на огъня и признаване на палестинска държава. Това привеждане в съответствие с арабските държави помага на Пекин да разшири политическото си влияние в страни, които доскоро гледаха на Китай главно като на икономически партньор – и да спечели нови съюзници в глобалното си състезание за влияние със САЩ.

Китай получава повече от една трета от своя суров петрол от членовете на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съставен от шест държави, като лъвският дял идва от Саудитска Арабия.

В общата търговия ОАЕ – въпреки че икономиката им е само наполовина по-малка от тази на Саудитска Арабия – се превърнаха в по-голям партньор за Китай.

ОАЕ играе „ключова роля в инициативата „Един пояс, един път“ – глобалната инфраструктурна инициатива на Пекин – и има повече от 6600 китайски марки, регистрирани в страната, писа Bloomberg Intelligence миналата седмица. До края на 2022 г., доколкото стигат официалните данни на Пекин, ОАЕ са получили около 12 милиарда долара преки китайски инвестиции - четири пъти повече от саудитците.