В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Митата срещу Китай ще са краткосрочни, докато САЩ се подготвят с конкуренцията

Преслав Райков, финансов анализатор, "В развитие", 28.05.2024 г.

15:10 | 28 май 2024
Автор: Даниел Николов

Налагането на мита за китайски стоки са ясна индикация, че икономическият модел, на който САЩ разчитаха, се сблъска с реалността, че няма какво да движи икономиката. През последните 30 години САЩ зависеха от много засилена външна търговия, силна външна политика, изнасяне на производства в чужбина и използване на благата от това. Тази вяра в свободния пазар се оказа ограничена до момента, в който САЩ престанаха да печелят от него, коментира финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"САЩ ясно осъзнаха проблема си - имат конкурент, към когото в момента не могат да отговорят с адекватна конкуренция... В момента САЩ нямат с какво да отговорят и краткосрочно и средносрочно се опитват да блокират своя конкурент, докато си съберат силите и мислите и отговорят адекватно. Не се съмнявам, че ще се случи - доказало се е назад във времето, че адекватна конкуренция, която движи всички напред, ще се появи."

Голямата зависимост на САЩ от Китай беше видима още преди десет години, но никой не започна да действа преди Доналд Тръмп, като под неговото управление Вашингтон започна да налага мита върху земеделски продукти като соя и базови суровини като алуминий и стомана, след което сега премина към готови стоки и услуги.

"Цялата икономика на САЩ беше зависима от това производство навън - дори iPhone се произвежда в Китай. Ако сравним производството на електромобили - в САШ е много малък процент от производството в глобален машаб; ако погледнем соларни панели - там дори е смешно, около 1.7% до 2.7%."

Всякаква реиндустриализация на САЩ ще бъде затруднена от ниската база на производство - САЩ произвеждат стомана колкото Исландия - и липсата на кадри. Съвременните американци не искат да работят в индустрията и ще трябва да отворят трудовия си пазар за повече миграция и чужденци, които да работят в сектора, коментира Райков.

Възможно е да се прибегне и към смяна на модела за производство в Китай към производства в Индия или страни от Африка, смята Райков.

"И Индия, и Африка са двата скрити коза, които през следващия голям икономически цикъл от 30 до 50 години могат да бъдат пазарите, в който да видим прилагането на модела Китай. Дори самият Китай започва да прилага това нещо към Африка и изнася доста от своите най-базови и тежки производства към Индия и Африка, защото иска неговото население да бъде въвлечено в по-високо производство и да потребява само продуктите."

Китай е незаменим фактор в зеления преход с позициите в производството на електромобили, добива на литий и мед, които са в основата на този преход, и доминацията си при соларните панели. Всички тези продукти ще намерят пътя си към световните пазари дори при налагането на мита от САЩ и други държави, смята Райков.

"Очаквам САЩ съвсем скоро да осъзнаят, че налагането на все повече и повече мита и протекционизъм не би им помогнало в дългосрочен мащаб... Това индикира една неподготвеност краткосрочно, но мисля, че ясно осъзнават, че в дългосрочен план само кооперацията и състезанието с Китай може да ги измъкне от тази ситуация, защото Китай обслужва целия свят."

Ако Тръмп се завърне в Белия дом, не може да се очаква някаква промяна в отношението срещу Китай, а ще има продължение на политиките на администрацията на Байдън. Може да се очаква засилен натиск за реформация на Световната търговска организация, смята Райков.

"Тръмп би продължил по този краткосрочен път, докато се намери генералният ход да бъдем конкурентни на Китай."

Какво означава демографската криза за икономическото бъдеще на Китай, как САЩ пострадаха от предишните си мита срещу Китай може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.