Макрон и Шолц планират общ натиск за укрепване на противовъздушната отбрана на ЕС

Задълбочаването на връзките между капиталовите пазари на ЕС ще бъде приоритет по време на срещите им тази седмица

07:17 | 28 май 2024
Автор: Аня Нусбаум и Майкъл Нинабер
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Франция и Германия ще разкрият планове тази седмица за по-тясно сътрудничество за укрепване на противовъздушната отбрана на Европа, докато отговарят на натиска върху европейците да се ангажират със собствената си сигурност след нахлуването на Русия в Украйна.

Инициативата е една от няколкото политически области, включително реформата на капиталовите пазари, които германският канцлер Олаф Шолц и френският Еманюел Макрон ще обсъдят във вторник в края на тридневното държавно посещение на френския президент, според хора, запознати с въпроса.

Опциите включват добавяне на друга европейска система за противовъздушна отбрана, която да допълни по-краткосрочната, ръководена от Германия Европейска инициатива за небесен щит (ESSI), казаха хората. ESSI включва израелски ракети Arrow 3 и американски Patriot, както и произведената в Германия система IRIS-T и е подкрепена от 21 държави. Франция разработи система, известна като SAMP-T или Mamba, с Италия.

Друга възможност е да се присъедините към подобен проект, предложен от Гърция и Полша този месец, който има подкрепата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Франция може също да подчертае ролята, която ядреното възпиране може да играе в Европа. Това може да дойде в допълнение към работата върху допълнителни способности за дълбок удар, казаха източниците.

Те предупредиха, че точните подробности за сътрудничеството все още се обсъждат, но хора от двете страни подчертаха важността на това Европа да демонстрира своята сила и ангажимент към отбраната преди съюзниците от НАТО да се срещнат във Вашингтон през юли.

Говорителка от офиса на Макрон отказа коментар. Франция досега се въздържа от подкрепа за ESSI, вместо това предпочита решение, произведено в ЕС.

„Разговорите за даване на предпочитание на европейското все още са проблематични за германците“, каза Жанет Зюс, изследовател във Френския институт за международни отношения, специализирана в ЕС и френско-германските отношения. „Но идеята за насърчаване на европейската отбрана се споделя широко и от двете правителства.“

Войната на Русия в Украйна подтикна Европейския съюз да обсъди начини за подобряване на съвместната отбрана, като същевременно се бори да осигури допълнителни военни доставки, включително противовъздушна отбрана, на Киев. Макрон каза в реч миналия месец, че Европа вече не може просто да разчита на американския чадър за сигурност и че се нуждае от собствена надеждна отбранителна стратегия, за да оцелее.

Говорейки на пресконференция в Берлин в началото на пътуването си в неделя, френският президент каза, че Франция и Германия трябва да вземат "исторически решения".

Макрон каза, че е убеден, че посещението му ще доведе до „истинска амбиция за отбраната на Украйна, отбраната и сигурността на нашата Европа и изграждането на обща рамка за отбрана и сигурност, както и обща визия за европейски растеж, иновации и конкурентоспособност, която ще позволи да се изправим пред предизвикателствата на изкуствения интелект и климатичния преход.“

Френският лидер е изправен пред натиск да предостави помощ на Украйна и вече раздразни някои партньори, оставяйки отворена вратата за изпращане на сухопътни войски. Шолц бързо и публично отхвърли тази идея, като добави към дългогодишното напрежение между двамата лидери, което те сега се опитват да преодолеят.

„Имаме нужда от повече общи инвестиции и повече европейски проекти, например обща противовъздушна отбрана“, каза фон дер Лайен пред WDR Europaforum в Берлин в понеделник. Тя добави: „Убедена съм, че изграждането на общ щит за противовъздушна отбрана е правилното нещо, но държавите-членки трябва да решат как да го направят.“

Капиталови пазари

На среща в кметството в Берлин, преди Макрон да кацне, Шолц каза, че задълбочаването на връзките между капиталовите пазари на ЕС ще бъде приоритет по време на срещите им тази седмица.

Очакваният единен капиталов пазар на ЕС ще бъде важен инструмент за създаване на работни места и икономически растеж, каза той. В миналото двамата лидери се бореха да намерят общ език по натиска на Макрон за интеграция на капиталовите пазари.

През март европейските лидери обсъдиха възможността за емитиране на съвместни облигации за плащане на отбраната и поискаха Европейската комисия да издаде доклад, предоставящ конкретни възможности за финансиране. Миналата седмица страните-членки на ЕС одобриха план за използване на печалбите, генерирани от замразени руски суверенни активи, в подкрепа на възстановяването и военната отбрана на Украйна.