Новите европейски властови центрове – от ASML до Арктика

Географията на Европа се променя, а с нея и най-важните за единния пазар центрове

20:00 | 15 май 2024
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В миналото, когато представителите на САЩ искаха да окажат натиск върху Европа да направи повече, за да спре технологичния напредък на Китай, те не се обадиха в централата на Европейския съюз в Брюксел. Вместо това отидоха в Нидерландия, където се намира ASML Holding NV, единственият в света доставчик на оборудване за производство на полупроводници от най-висок клас, който поради това е и критична глобална точка в глобалната война за чипове на стойност 380 милиарда долара.

Силата, която ASML упражнява от своя кампус във Велдховен, е един от примерите за това как се променя географията на Европа. Френските заводи за боеприпаси и италианските корабостроителници се развихрят, тъй като войната в Украйна постави на преден план въпросите на отбраната. Фабрики за чипове се строят в градове, които все още носят белезите на Втората световна война. Калундборг, производствен център на производителя на лекарството за отслабване ozempic Novo Nordisk A/S, превръща Дания в страна с една компания. Швеция използва находищата на суровини, необходими за екологичния преход; Финландия превръща фабрики за хартия в суперкомпютри.

Това е симптом за по-мащабна промяна. През по-голямата част от този век географията на Европа изтъкваше меката сила на икономическия съюз - кафенетата, каналите и паметниците, преследвани от туристите, единният пазар с 440 милиона потребители, насърчаван от технократите, карнавалът на Евровизия, който се провежда по телефона. Високоскоростните комуникации, пътуванията и финансите превърнаха свързаността в ключов фактор, а работните места и капиталите се насочиха към имперски центрове като Париж и Лондон, наднационални центрове като Брюксел и транснационални клъстери като индустриалното сърце на Европа, описвано някога като „Синия банан“, което се простира от Манчестър до Милано.

Днешният деглобализиращ се свят превърна тази свързаност в слабост, особено онези зависимости и физически връзки, които Европа по принцип приемаше за даденост. Саботажът на газопровода „Северен поток“ след нахлуването на Русия в Украйна беше скъпоструващо напомняне за уязвимостта на Германия и на Европа. Маршрутът за износ към Китай беше накърнен от блокирането по време на пандемията, трансфера на технологии и конкуренцията за суровини. Зависимостта от САЩ по отношение на технологиите и сигурността изглежда рискована, тъй като политическите ветрове се променят. Резултатът е нов фокус върху „материалното дъно на европейските икономики и общества“, казва Леви Саари от Амстердамския университет.

Властовите центрове на Европа 

Следователно правителствените служители и високопоставените гости имат повече европейски спирки, отколкото преди. Дрезден, град, чието име все още носи наследството от бомбардировките по време на войната, се възражда като иновационен център за проектиране и производство на чипове - „суровината на 21-ви век“, според германския канцлер Олаф Шолц. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., заедно с Infineon Technologies AG, NXP Semiconductors NV и Robert Bosch GmbH, се съгласи да построи там завод на стойност 10 млрд. евро. Другата притегателна сила освен човешкия капитал - гранитна почвена основа, която предпазва от вибрации. Миналата година белгийската кралска двойка посети завода, а предстои да отиде и френският президент Еманюел Макрон.

Във Финландия двигателите на изкуствения интелект се изграждат върху пепелта на старите индустрии: Нов суперкомпютър, наречен LUMI, който се помещава в преустроена фабрика за хартия в град Каяани, беше представен през 2022 г. от комисаря на ЕС Маргрете Вестагер като третия най-бърз в света. А наваксването на изоставането в областта на технологиите и укрепването на икономическата сигурност все повече означават осигуряване на достъп до суровини и намаляване на зависимостта от ресурсите - например ЕС разчита на Китай за почти всички свои доставки и преработка на редки метали. Неотдавнашното откриване на най-голямото известно находище на редкоземни метали в Европа, северно от шведския арктически град Кируна, може да промени правилата на играта, макар че ще минат 10-15 години, преди там изобщо да започне добив.

Властта на Китай при редкоземните минерали | Дял от световното предлагане на ключови минерали за прехода в енергетиката

Разбира се, войната в Украйна е тази, която събуди нуждата от твърда сила от най-суров вид. Миналия месец Макрон посети Бержерак, Югозападна Франция, където се изгражда фабрика за производство на барут, която ще произвежда 1200 тона годишно. През 2007 г. производството там е било преустановено поради липса на поръчки. Близкият град Мериняк (75 000 жители) също получава тласък като дом на изтребителя Rafale на Dassault Aviation SA, чиито продажби издигнаха Франция до ранг на втория най-голям износител на оръжие в света. В Германия, в Унтерлуес, Долна Саксония, нов завод на Rheinmetall AG ще произвежда снаряди и експлозиви, за да се намали недостигът в Украйна; там се намира и най-големият частен полигон за тестване на оръжия в Европа.

Тук не става дума само за сухопътна сила. Италианското пристанище Триест привлича вниманието на САЩ заради нарастващото си геополитическо влияние в средиземноморската търговия. В него се намира и корабостроителницата Fincantieri SpA, която разширява подводния си бизнес в един свят след „Северен поток“, където телекомуникационните кабели и нефтените платформи се нуждаят от по-голяма защита.

За да бъдем ясни, този изблик на индустриална активност по цялата европейска карта има граници. Работната сила и парите не са безкрайни, особено когато сме изправени пред демографски спад и напрегнати бюджети. А големите фирми могат да разрушават места, както и да ги създават, когато състоянието им намалява - спомнете си Nokia Oyj.

Ето защо тези абстрактни европейски идеали от миналото все още играят важна роля. Един по-геополитически ориентиран регион е нещо добро, а един по-фрагментиран - не. Тези разнородни центрове на власт би трябвало да вдъхновяват повече обединяване на финансови ресурси на ниво ЕС, за да ги поддържат, и повече международни съюзи, за да ги защитават. Сандер Тордоир и Зак Майерс от Центъра за европейска реформа предлагат по-целенасочена подкрепа за области с доминиращо положение като технологиите на ASML, по-обширен общоевропейски подход към индустриалната политика и създаване на съюзи със сходно мислещи партньори по веригите за доставка на чипове. Да се надяваме, че това означава, че винаги ще имаме Велдховен, а не само Париж.