САЩ не са готови да подпишат дългоочакваното глобално данъчно споразумение

По-нататъшните забавяния рискуват да доведат до по-широк срив в правилата за данъчно облагане, което може да доведе до значителни търговски спорове

18:00 | 25 май 2024
Автор: Кристофър Кондън, Виктория Дендрину
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че САЩ няма да подпишат споразумение за финализиране на все още нерешеното глобално данъчно споразумение, докато Индия и Китай не се споразумеят по ключови нерешени въпроси.

„Индия, по-специално, се държи настрана, а Китай изобщо не участва много в тези преговори“, заяви Йелън пред репортери в събота в рамките на срещата на финансовите министри от Групата на седемте в Стреза, Италия. „Със сигурност имаме нужда Индия и Китай да се включат, за да постигнем успех.“

Около 140 държави подписаха през 2021 г. проекта на новаторски пакт за реформиране на начина, по който се облагат големите мултинационални компании. Част от споразумението създава минимален корпоративен данък от 15 %, за да се премахнат данъчните убежища с ниски данъци. 

Втората част, която остава незавършена, ще отнеме част от данъците върху печалбата, които големите компании плащат в страните, където са техните централи, и ще ги сподели с държавите, където компаниите генерират приходи.

Но преговарящите, водени от ОИСР, се затрудняват да изгладят подробностите и да накарат достатъчно държави да подпишат многостранна конвенция за прилагане на споразумението. 

Администрацията на Байдън е ентусиазиран поддръжник, но оказва силен натиск за определяне на точни условия в опит да получи одобрение от Конгреса, което е необходимо, за да могат САЩ да прилагат споразумението.

След като САЩ се съгласят да подпишат конвенцията, администрацията на Байдън планира да внесе сделката в Сената на САЩ, заяви високопоставен служител на Министерството на финансите пред Bloomberg News.

В събота Йелън заяви, че нерешените детайли се въртят около правилата, регулиращи трансферното ценообразуване.

„Това е област, в която има много несигурност за мултинационалните компании, и област, в която има огромни данъчни спорове“, каза тя. „Тя е от решаващо значение за нас и ние ясно сме заявили това от много дълго време“.

Ръководителят на Министерството на финансите заяви, че „повечето държави са съгласни“ с предложението на ОИСР за решаване на въпроса. Но тя заяви, че САЩ няма да подпишат конвенцията, докато не бъде постигнато по-широко споразумение относно правилата за трансферното ценообразуване.

Италианският министър на финансите Джанкарло Джорджети призна, че преговорите са в задънена улица.

„Намираме се в задънена улица, в безизходица“, каза той на пресконференция в събота. „Наистина се надяваме, че можем да постигнем по-добри резултати.“

В петък по телевизия „ Bloomberg“ генералният секретар на ОИСР Матиас Корман заяви, че групата продължава да работи за подписването на конвенцията до края на юни.

По-нататъшните забавяния рискуват да доведат до по-широк срив в правилата за данъчно облагане, което може да доведе до значителни търговски спорове. Много държави заплашват да наложат нови данъци върху цифровите услуги - вид данък, срещу който възразяват много технологични гиганти и който споразумението за споделяне на данъци трябваше да премахне.

В миналото цифровите данъци доведоха почти до търговска война между САЩ и няколко държави, включително близки европейски съюзници.