Нарастване на дефицита и засилено търсене водят ралито при среброто

Среброто скочи с почти една четвърт през 2024 г., изпреварвайки златото и се превръща в една от най-добре представящите се основни суровини за годината

08:14 | 17 май 2024
Автор: Сибила Грос
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордното покачване на цената на златото може да е завладяло заглавията тази година, но среброто е това, което поскъпва по-силно и по-бързо, тъй като по-малко бляскавият метал се възползва от силното финансово и индустриално търсене.

Среброто скочи с почти една четвърт през 2024 г., изпреварвайки златото и се превръща в една от най-добре представящите се основни суровини за годината. И все пак в относително изражение среброто все още е евтино. В момента са необходими около 80 унции сребро, за да се купи 1 унция злато, в сравнение със средната стойност за 20 години от 68.

Двата метала се движат до голяма степен в тандем, тъй като и двата предлагат подобни макро- и валутни хеджиращи свойства. Среброто се възползва от ръста на златото, което постига рекорд в купуването от централната банка, интересът на дребно в Китай и възобновяване на залозите за наближаващи по-ниски лихвени проценти в САЩ са на път. Въпреки че има слаб интерес от страна на инвеститорите към обезпечени със сребро борсово търгувани фондове, физическите продажби се повишиха, включително при базирания в Сингапур дилър Silver Bullion Pte.

„Дори клиенти, които се интересуват от закупуване на злато, започват да казват „е, може би първо ще купя сребро и ще изчакам съотношението да се балансира някак“, каза основателят Грегор Грегерсен. Между 1 и 25 април магазинът е продал 74 унции физическо сребро за всяка унция злато, в сравнение със средно 44 през 2023 г.

Среброто вече напредва срещу своя по-скъп братовчед, в относително изражение. Още през януари съотношението злато-сребро беше над 90, най-разтегнатото от септември 2022 г. Citigroup Inc. смята, че ако Федералният резерв продължи с намаляването на лихвените проценти и икономическият растеж остане силен през втората половина, съотношението може да се премести на около 70, въпреки че предупреди, че забавянето ще го тласне в другата посока, според бележка.

Среброто има двоен характер, ценено както за употребата му като финансов актив, така и като промишлен ресурс, включително технологии за чиста енергия. Металът е ключова съставка в слънчевите панели и със стабилния растеж в тази индустрия се очаква използването на метала да достигне рекорд тази година, според Silver Institute. На този фон пазарът се насочва към дефицит за четвърта година, като тазгодишният недостиг се смята за вторият по големина в историята.

Това накара индустриалните потребители - които обикновено разчитат на миньори за доставки - да търсят унции чрез източване на основните запаси в света, според Грегерсен от Silver Bullion. Запасите, проследявани от London Bullion Market Association, паднаха до второто най-ниско регистрирано ниво през април, докато обемите на борсите в Ню Йорк и Шанхай са близо до сезонни дъна.

През следващите две години запасите от LBMA може да бъдат изчерпани предвид текущия темп на търсене, според TD Securities. Заглавната цифра надценява наличния обем метал, като се има предвид, че включва борсово търгувани фондове, каза Даниел Гали, стоков стратег, в бележка от април.

„Бавно ще видим свиване на доставките, тъй като индустриалното търсене ще се увеличи“, каза Грегерсен. „Ако инвеститорите също започнат да купуват, тогава мисля, че след два или три месеца най-големият ми проблем може да се окаже „Къде да намеря предлагане?“, а не „Как да продам среброто?““