Златото удари нов рекорд, а среброто поскъпна преди очакваните мерки на Фед

Цената достигна връх от над 2288 долара за тройунция, а среброто надхвърли 26 долара за тройунция

10:55 | 3 април 2024
Автор: Сибила Грос
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Златото отбеляза нов рекорд, а среброто достигна двугодишен връх, след като двама представители на Федералния резерв заявиха, че все още очакват централната банка на САЩ да намали лихвите три пъти през 2024 г., а председателят Джером Пауъл ще говори по-късно днес.

Цената на кюлчетата се повиши до нов връх над 2288 долара за тройунция, след което се търгуваха без съществени изменения, а среброто надхвърли 26 долара за тройунция. Председателят на Фед на Сан Франциско Мери Дейли и колегата ѝ от Кливланд Лорета Местер - и двете гласуват решенията за политиката през тази година - заявиха, че три намаления са вероятни през 2024 г., въпреки че няма спешност. По-ниските лихвени проценти са от полза за недоходните метали.

Поскъпване на благородните метали заради очакванията за облекчаване на Федералния резерв

Златото поскъпна с почти 11% през тази година, като в процеса на поскъпването достигна редица рекорди, поради очакванията, че на хоризонта се задават по-ниски лихвени проценти в САЩ. Все пак данните, показващи, че икономиката на САЩ остава стабилна, породиха известни съмнения относно вероятния момент на евентуално намаляване на лихвите от страна на Фед.

Председателят на Фед Пауъл ще говори по-късно днес, като може да предложи нов поглед върху политическите си перспективи. В края на седмицата внимателно ще бъдат разгледани и данните за заплатите в неселскостопанския сектор, като според проучване на Bloomberg се очаква здравословен ръст на заетостта.

Геополитическите опасения също подпомогнаха златото тази година, като ескалиращото напрежение в Близкия изток подсили привлекателността му като убежище. Иран се закани да отмъсти на Израел, след като го обвини за смъртоносния въздушен удар по посолството си в Сирия. Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън отправи най-строгата си критика към поведението на Израел през месеците, откакто започна военна кампания срещу „Хамас“ в Газа.

Спот златото поскъпна с 0,2% до 2 284,86 долара за тройунция в 13:50 ч. в Сингапур, след като достигна 2 288,40 долара. Среброто се покачи до 26,5567 долара за тройунция, което е най-високото ниво в рамките на деня от март 2022 г. насам. Златото и среброто поскъпнаха, докато доларовият спот индекс на Bloomberg беше стабилен.

Спадът на открития интерес предполага, че покриването на къси позиции може да е допринесло за скорошния рекорд на златото, според Суки Купър, анализатор в Standard Chartered Plc. Липсата на нов катализатор, който да повиши цената на метала, „прави по-вероятно ценовото действие да бъде нестабилно и склонно към корекции“, каза тя.