Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пазарът на златото в момента е доста странен - най-вероятно някой бърка

Димо Стефанов, управител на Тавекс Румъния, в "Бизнес старт", 02.04.2024

11:50 | 2 април 2024
Автор: Галина Маринова

Виждаме доста странен пазар на златото, при който търсенето от страна на ETF не е толкова голямо и дори може да се каже, че намалява в последно време.Странно е да имаме намаляване на златото, което държат ETF-ите и ръст в цената на златото. От страна на фючърсите, с последледното движение на цената, виждаме масирано спекулативно търсене. За да имаме цена на това ниво, това означава, че пазарът на едро на злато, който ние не виждаме изцяло, има доста големи играчи, които в момента търсят метал. Това каза Димо Стефанов, управител на Тавекс Румъния, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Цената на златото е на рекордни нива. Изключително волатилен. Очакванията за политиките на централните банки влияят силно - в началото на годината имахме очакване, че Фед ще повиши лихвите шест пъти, а сега очакванията отиват под три повишения, добави Стефанов. "Ако сте инвеститор, който цели диверсифицирано портфолио, какво е нивото на цената на златото не е толкова важно".

"Много рядко се случва да имаме ръст в реалните лихви и в цената на златото. Обикновено корелацията е различна, а в момента виждаме как реалните лихви растат нагоре, заедно с цената на златото, което означава, че най-вероятно някой греши и ще е интересно да видим как ще се развият тези процеси през годината?"

Освен това, въпреки т.нар. затягане на паричната политика на Федералния резерв и съкращаване на техния баланс, всъщност виждаме, че финансовите условия са по-скоро разхлабени в момента, което е подкрепа за цената на златото. Стефанов добави и, че търсенето в Китай не е спирало и то дава една база за цената.

"Ние не виждаме всички сделки за това, което се случва на пазара на злато. Имаме откъслячни картинки. В момента се търгуват над 200 000 тона злато, а ние виждаме много малка част от този пазар. И когато има такъв ръст, който виждаме в момента, има много големи играчи, които търгуват и са готови да платят високата цена и е много интересно да видим как ще се развие този процес". 

Относно влиянието на политиките на Фед по отношение на лихвите гостът каза, че "пазарът по-скоро е в тенденция да изключва това движение на краткосрочната лихва. Това ще доведе до волатилност, но по-важното за злтото са дългосрочните лихви и там Фед няма толкова голямо влияние. Играта на къде ще тръгнат тези лихви е много по-дългосрочна. Тук влияе не само политиката на Фед, а какво прави Джанет Йелън. В много интересно време живеем".

Кои са факторите, които вещаят волатилност и подкрепят инфлационната вълна, която виждаме в момента в реалните и във финансовите активи? Как могат да бъдат повлияни дългосрочните лихви по начин, по който те да натиснат цената на златото надолу? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.