"Совкомфлот" преименува петролни танкери, засегнати от санкциите на САЩ

Ключов застраховател казва, че таванът на цените на петрола в Русия става все по-неприложим

06:52 | 1 май 2024
Автор: Алекс Лонгли и Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската държавна компания за петролни танкери преименува някои от своите кораби на градове в страната след санкциите от САЩ.

ПАО "Совкомфлот" беше санкционирано през февруари като част от мерките на САЩ за отбелязване на втората година от войната в Украйна. Четиринадесет от неговите танкери също бяха добавени към списъка на Министерството на финансите поименно като санкционирНИ, с което общият им брой достигна 21.

Танкерите също смениха знамената си на Русия от Габон, стъпка, която ще даде на Русия по-голяма сигурност за това как може да ги използва. Въпреки че преименуването може да се приеме като предизвикателство, то все пак ще направи корабите - и техните асоциации с Русия - по-явни.

В допълнение към събирането на сенчеста флотилия от кораби, за да транспортира своя петрол, докато е под санкциите на Запада, Русия разчита в голяма степен на гигантския танкерен флот на "Совкомфлот", за да поддържа своя петрол в движение. Компанията остава най-големият собственик в света на танкери от клас Aframax, всеки от които може да транспортира около 700 000 барела петрол, според Clarkson Research Services Ltd.

Досега най-малко четири танкера са променили имената си и са преминали под флага на Русия от Габон, според данни, събрани от Bloomberg:

Танкерите често променят имената си, след като бъдат санкционирани, за да се дистанцират от списъците в базите данни за санкции, въпреки че остават разпознаваеми чрез уникални и непроменливи номера, регистрирани в Международната морска организация.

Все по-неприложим таван на цените

Таванът, наложен от Г-7 на цената на руския петрол, става все по-неприложим, каза организация в сърцето на световната застрахователна индустрия, предлагайки една от най-директните критики досега на мерките, които имат за цел да лишат Кремъл от петродолари.

Около 800 петролни танкера, които преди това са били обхванати от организации-членки на Международната група от P&I клубове (IG), са мигрирали към това, което е известно като флот в сянка, каза клубът в писмено становище по запитване на правителството на Обединеното кралство относно ефективността на санкциите срещу Русия. Освен това няма начин застрахователите да проверят дали търговците наистина се придържат към тавана на цените.

Политиката „изглежда все по-неприложима, тъй като все повече кораби и свързани услуги се преместват в тази паралелна търговия“, се казва в изявлението на Международната група. Тя е „загрижена, че увеличаването на отговорността и задълженията на компаниите в коалицията на Г-7 ще доведе до по-нататъшна миграция на търговски дейности и спомагателни услуги извън Г-7“.

Компаниите в страните от Групата на седемте могат да предоставят услугите си за руски петрол, само ако въпросните товари струват 60 долара за барел или по-малко.

Това прави Международната група, базирана в Лондон организация-чадър за 12 отделни клуба по целия свят, централна част от прилагането на мерките. Тя все още покрива по-голямата част от глобалния флот срещу рискове, включително разливи.

Но тъй като Русия прикрива корабите от западния надзор, нуждата от услугите на членовете на IG намалява. През април само 16% от всички руски товари са били покрити от членове на International Group, най-ниското ниво поне от началото на 2023 г., според данните за корабоплаването, събрани от Bloomberg.

Когато се използват услугите на Г-7, фирмите трябва да получат писмена документация - наречена атестация - която гарантира, че транспортираният петрол струва по-малко от 60 долара за барел или по-малко.

Но няма начин за фирмите да установят, че атестациите са истински и има много причини да подозират, че не са.

Публикуваните цени на водещия руски суров петрол Urals прекараха месеци далеч над 60 долара за барел - и руските барели продължиха да се движат.

Застрахователната група също така критикува органите за прилагане на санкциите на Обединеното кралство за някои от задачите за надлежна проверка, които са изисквали.

От членовете на Международната група „не трябва да се очаква да бъдат удължена ръка за прилагане“ на санкциите, се казва в документа. Също така трябва да има разговор между страните от Г-7 и Китай и Индия, като се има предвид, че те са доминиращите купувачи, за да сме сигурни, че техните покупки отговарят на изискванията, се казва в изявлението на IG.