Русия прогнозира доста по-ниска цена за своя газ за Китай спрямо Европа

Прогнозата показва финансовия недостатък на интензивните усилия на Москва да изгради енергийни връзки с Китай на фона на противопоставянето със Запада

08:14 | 24 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фокусът на Русия върху увеличаването на износа на природен газ за Китай се оказва по-малко доходоносен за нацията, отколкото предишната ѝ зависимост от западни доставки за европейските пазари.

Цените на газа за азиатската нация се очаква да бъдат с до 28% под тези за останалите европейски клиенти на Русия поне до 2027 г., според икономическата перспектива, изготвена от Министерството на икономиката и видяна от Bloomberg News.

Прогнозата показва финансовия недостатък на интензивните усилия на Москва да изгради енергийни връзки с Китай на фона на противопоставянето със Запада заради анексирането на Кримския полуостров, последвано от нахлуването в Украйна. Още преди инвазията руският газов гигант "Газпром" заяви, че вижда азиатската нация като пазар с бъдещ растеж, очаквайки търсенето на европейските пазари да се свие до края на това десетилетие.

Тази година министерството вижда цената на износа на газ за Китай на 257 долара за 1000 кубически метра в сравнение с 320,30 долара за потоци към западните пазари, според основния си сценарий. От 2025 г. до 2027 г. цената за Китай се очаква постепенно да намалее, докато тази за доставките в западна посока се очаква да остане приблизително същата, показва перспективата.

Медийната служба на Министерството на икономиката на Русия не отговори веднага на запитване на Bloomberg News за коментар.

В момента "Газпром" доставя газ на Китай директно чрез тръбопровода "Силата на Сибир" и постепенно ще увеличи обема до планирания годишен максимум от 38 милиарда кубически метра през следващата година. През 2022 г., точно преди нахлуването в Украйна, руският производител на газ подписа втора сделка за доставка на 10 милиарда кубически метра годишно в Китай, като потоците трябва да започнат до 2027 г.

Износът на газ се очаква да се увеличи допълнително, тъй като Русия и Китай обсъждат потенциалната връзка „Силата на Сибир 2“, която ще увеличи доставките на „Газпром“ до общо 98 милиарда кубически метра годишно. И все пак, дори ако плановете се осъществят и трите тръбопровода работят с пълен капацитет, те ще пренасят само приблизително половината от това, което Русия изпращаше в Европа преди войната в Украйна.

"Газпром" все още изнася газ по тръбопроводи за няколко европейски държави и Турция, но миналата година потоците за Европа спаднаха до най-ниското си ниво от началото на 70-те години на миналия век до общо около 45 милиарда кубически метра, според оценки на Международната агенция по енергетика. Това е малка част от рекордните 201 милиарда кубични метра, транспортирани на запад през 2018 г., показват данните на "Газпром".

Според базовия сценарий на министерството, общият износ на газ от Русия ще нарасне поне до 2026 г., подкрепен от увеличение на производството на газ след спада през 2022 г., показва прогнозата.