Втората седмица на изтичане на пари показва спад на апетита за крипто ETF

Инвеститорите изтеглят средства „вероятно поради очакванията, че Фед ще поддържа лихвените проценти на високи нива за по-дълго от очакваното“

08:08 | 23 април 2024
Автор: Мария Торес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Апетитът за глобални крипто фондове продължи да намалява след втора седмица на изходящи потоци на фона на опасенията на инвеститорите, че лихвените проценти няма да паднат скоро, според доклад на CoinShares International Ltd.

Изходящите потоци на крипто активи възлизат на 206 милиона долара през седмицата до 19 април, според доклада. Инвеститорите изтеглиха 244 милиона долара от ETF в САЩ, като изходящите потоци идват предимно от съществуващи фондове, докато новоемитираните ETF продължават да отчитат притоци, макар и по-ниски в сравнение с предходните седмици.

Данните предполагат, че инвеститорите изтеглят средства „вероятно поради очакванията, че Фед вероятно ще поддържа лихвените проценти на тези високи нива за по-дълго от очакваното“, се казва в доклада на CoinShares.

Американските спот биткойн ETF, които започнаха да се търгуват по-рано тази година, след като получиха одобрение от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, отбелязаха изходящи потоци в размер на 192 милиона долара през седмицата, „но малко инвеститори видяха това като възможност за къси позиции“, според доклада. Биткойн, най-голямата криптовалута, се покачи с 3% до $66 588 в понеделник.

Фондовете, притежаващи Ethereum, имаха изходящи потоци от $34,2 милиона, отбелязвайки шеста седмица на изходящи потоци.

Крипто-свързаните акции отбелязаха 11-та поредна седмица на изходящи потоци, възлизащи на общо 9 милиона долара през периода, тъй като „инвеститорите продължават да се тревожат за последствията от халвинга“ върху компаниите за криптодобив, според доклада.