Всички са приковани в халвинга на биткойн

Рина Шах, вицепрезидент Операции и продукти, Trust Machines

14:02 | 10 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Вие правите приложения за биткойн, за да се разшири екосистемата. Доколко обаче халвингът ще бъде фундаментален за нея?

Халвингът ще има огромни последствия за днешния пазар на биткойн. Намираме се в уникален цикъл, остават само 10 дни и сме на исторически връх след като току-що излязоха и ETF-ите в Америка.

В момента очаквам предлагането на се свие. Ще има по-малко биткойни след 20 април, а търсенето от институционалните и дребните инвеститори е огромно.

Това означава, че повече хора ще търсят биткойн, за да го направят от пасивен в продуктивен актив.

Това е целта и на нашата компания. Да развива реални продукти от биткойн.

Да се върнем на пасивния. Вярно ли е, че влизат повече институционални играчи или ръстът се води от дребните инвеститори, които влизат примерно на спот ETF-пазара в САЩ?

И двете. Все повече институционални инвеститори идват, защото вече имат нов достъп до биткойн. При дребните инвеститори забелязваме ново развитие през протокола Ordinals, това са NFT върху биткойн. Те създават съвсем ново предлагане на автори и създатели на съдържание върху биткойн на нови форми на изкуство.

Това е съвсем различен ритейл феномен.

Различен от NFT, за които обичахме да говорим преди няколко години. Интересно какво мислите за мрежата на биткойн, която мнозина смятат, че място за игра. Или е по-скоро актив? Или пък съхраняване на стойност? Тя не беше изградена като смарт договор. Но вие се опитвате да промените леко наратива и да я направите по-производителна. Откъде идва производителността? Кои са трите приложения? Кое е най-печелившото?

Ако говорим за биткойн като пазарна възможност, имаме 1,3 трлн долара в този клас. Минахме прага на съхраняване на стойността. Но сега се насочваме към борсата.

Ако искате да развивате приложения върху биткойн като слоеве или De-Fi, или стейбълкойни или каквото и да е друго, ще получите по-голяма икономика върху биткойн.

Например цялата стойност е това, което виждаме на повърхността. Но неизползваният потенциал на технологията за 100-200 млрд долара е някъде отдолу. Сега едва започваме да драскаме по повърхността към по-долните слоеве.

Например? Каква технология? За какво?

За много неща. Първо вторият слой на биткойн. Биткойн сега расте. Мнозина се чудят как да го развият и създават нови слоеве, например етериум с Polygon или други от второ ниво.

Това означава, че мога да имам смарт контракти с биткойн. Това означава, че латентният биткойн капитал може да бъде разположен директно в De-Fi и RWA – активи от реалния свят – например токенизирани облигации и други, просто възможностите нямат край. Безкрайни са новите продукти, които могат да се изградят върху биткойн, но с най-сигурния и стабилен блокчейн на света.