Trump Media се срина с 36% от дебюта, изтривайки милиарди долари

Докато акциите се понижават, неочакваните печалби за самия Тръмп са спаднали с около 1,6 милиарда долара до приблизително 2,9 милиарда долара

09:02 | 9 април 2024
Автор: Бейли Липшулц
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Trump Media & Technology Group Corp. изтри стойност от около 2,8 милиарда долара, тъй като някои от търговците на дребно, които трескаво наддадоха акциите миналия месец, започнаха да продават.

Компанията за социални медии, която е собственост предимно на бившия президент Доналд Тръмп, се срина с 36% от затварянето си на 26 март. Акциите паднаха под нивото, на което се търгуваха на 22 март, когато инвеститорите одобриха обвързването ѝ със SPAC фирмата Digital World Acquisition Corp.

Trump Media, която притежава Truth Social, поскъпна стремглаво в първите си дни като публична компания, след като частната фирма се сля с DWAC, както беше известна фиктивната компания.

Но акциите, които се търгуват под инициалите на Тръмп DJT, се борят да задържат вниманието на отделните инвеститори, които са купили акции като начин да подкрепят бившия президент в кампанията му за преизбиране през 2024 г.

Докато акциите се понижават, неочакваните печалби за самия Тръмп са спаднали с около 1,6 милиарда долара до приблизително 2,9 милиарда долара. За да може Тръмп да се възползва от това богатство, той ще трябва да изчака шест месеца, преди да може да продаде акции съгласно споразумение за блокиране.

Trump Media започна да търгува на фона на порой от правни проблеми, пред които е изправен бившият президент, включително четири наказателни преследвания. Остава една седмица до началото на първия му наказателен процес в Манхатън, в който е обвинен във фалшифициране на бизнес записи, за да прикрие тайно плащане на пари на порнозвезда преди изборите през 2016 г. Той също така трябва скоро да свидетелства в граждански иск срещу него и Trump Media от двама съоснователи, които твърдят, че Тръмп се е опитал да намали дяловете им преди сливането.

Trump Media има пазарна капитализация от приблизително 5 милиарда долара дори след последния спад, въпреки че генерира едва 4,1 милиона долара приходи миналата година. Тази повишена оценка направи скъпо и рисковано да се залага срещу компанията, като късите продавачи са изправени пред годишни финансови разходи от над 450%, за да заемат акциите, според брокерските компании.

Последствията имат нюанси на meme акции като GameStop Corp. и други така наречени de-SPAC, компании, които станаха публични чрез SPAC сливания, които отбелязаха първоначални промени в представянето на акциите си, преди да паднат.

Повече от една пета от близо 500-те SPAC сделки, които са приключили от 2019 г. насам, се търгуват под $1 всяка, което представлява спад от повече от 90%. И десетки от тях понякога виждаха как цените на акциите скочиха в безумие, подхранвано от търговците на дребно, което означава, че загубите за някои са много по-големи.