Nvidia се сблъсква с високите очаквания на инвеститорите на конференцията за AI

„Nvidia GTC“, технологичното събитие на компанията за графични процесори, бързо се превърна в глобална конференция за разработчици на изкуствен интелект

11:02 | 16 март 2024
Автор: Кармен Райнике,Субрат Патнаик
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

До годишната конференция на Nvidia Corp. за изкуствения интелект остават броени дни и очакванията са производителят на полупроводници да представи новини, които да поддържат стремглавото поскъпване на акциите му.

„Nvidia GTC“, технологичното събитие на компанията за графични процесори, бързо се превърна в глобална конференция за разработчици на изкуствен интелект. Тя се провежда от 18 до 21 март в Сан Хосе, Калифорния, като главният изпълнителен директор Дженсън Хуан ще говори в деня на откриването. Коментарите му могат да помогнат на акциите на Nvidia да прекратят пристъпа на волатилност и да възобновят ръста си от над 80% през тази година.

Това е огромен катализатор, защото те вероятно ще дадат повече информация, не само за проникването в индустрията“, каза Тед Мортънсън, стратег за технологичния сектор в Robert W. Baird & Co. Той сравни събирането с годишното представяне на продукти на Apple Inc.

Обикновено Хуан започва събитието с представяне на нови продукти и очертаване на най-новата си визия за това накъде ще се развиват технологиите. Той ще бъде подложен на натиск да покаже иновации, които могат да повторят големия успех на чиповете H100 за центрове за данни и да затвърдят водещата позиция на Nvidia на този доходоносен пазар.

Тазгодишната поява има по-голяма тежест, след като само печалбите на Nvidia за 2024 г. добавиха 1 трилион долара пазарна стойност на компанията, като я катапултираха до позицията на най-добре представящата се акция в индекса S&P 500. От рекордното затваряне на 7 март насам пътуването за инвеститорите беше несигурно: във вторник акциите прекъснаха най-лошия двудневен спад от пет месеца насам, за да понижат цената си отново в сряда. В началото на търговията в четвъртък акциите се понижиха с повече от 1%.

Част от тази волатилност вероятно се дължи на позиционирането на търговците преди събитието следващата седмица. Данните за опциите показват, че инвеститорите плащат все по-висока премия за обаждания, за да се възползват от повишението на цените с наближаването на срещата, особено за краткосрочните договори.

Волатилността на Nvidia се повиши през последните седмици 

Това е нещо като представянето на продуктите на Apple - всеки се опитва да се изпречи пред тях“, казва Мортънсън. „Въпросът за един милион долара е дали ще успеете да продадете в новините след основната презентация на Дженсън.“

Събитието е толкова важно за акциите, че анализаторите на Bank of America, ръководени от Вивек Аря, го нарекоха „AI Woodstock.“  Преди конференцията те повишиха целевата си цена за Nvidia от 925 долара на 1100 долара.

Дори след почти четирикратното увеличение през последните 12 месеца, оценката на Nvidia предполага, че все още има място за по-нататъшни печалби, според BofA. Сега акциите се търгуват на по-ниска кратна стойност, отколкото при стартирането на ChatGPT през ноември 2022 г., пише Аря.

А Уолстрийт е с преобладаващи бичи нагласи към Nvidia, насочвайки се към събитието. Компанията има 60 оценки „купува“, седем „държи“ и нула „продава“ сред анализаторите, проследени от Bloomberg.

Чувствам се много комфортно и уверено, че нивото на търсене е по-високо от почти всички оценки, които съм виждал, вероятно включително и от нашата за следващите 12-18 месеца“, каза в интервю анализаторът на TD Cowen Матю Рамзи. Той дава оценка „outperform“ и целева цена от 900 долара за Nvidia.

Въпреки че очакванията са положителни преди събитието в Сан Хосе, анализаторите и инвеститорите са наясно, че акциите на Nvidia се търгуват близо до технически свръхпокупки, които могат да предизвикат ново отдръпване. Поради размера си - тази година тя се изстреля в тройката на най-големите акции в S&P 500 - резките движения в която и да е посока могат да разклатят целия пазар.

Nvidia „е име, към което се отправят много високи очаквания и затова те са подложени на натиск да продължат да се представят“, казва Крис Кери, портфолио мениджър в Carnegie Investment Council. „Ако не го направят, това ще бъде изненада в краткосрочен план, а след това и възможност.

Наред с опасенията, че шумът около лидерството на Nvidia в областта на изкуствения интелект се е натрупал в акциите, съществува и възможност за по-положителен импулс, в зависимост от това какво ще излезе от събитие, което в миналото е давало тласък на акциите.

Има толкова много спекулации и толкова много свръхочаквания по отношение на това име, че то вече не се търгува на база оценка“, отбеляза Мортънсън. „Вярва се в мечтата, така да се каже, и мечтата се случва.“