Унгария блокира съвместното изявление на ЕС относно войната на Русия в Украйна

председателите на Европейската комисия, Съвета и Парламента са направили собствено изявление в петък

09:48 | 24 февруари 2024
Обновен: 09:49 | 24 февруари 2024
Автор: Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според запознати Унгария е блокирала държавите - членки на Европейския съюз, да подпишат съвместно изявление за отбелязване на две години от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Унгарското вето, причините за което не бяха изяснени веднага, означава, че председателите на Европейската комисия, Съвета и Парламента са направили собствено изявление в петък: "В навечерието на втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна си спомняме за ненадминатата смелост на украинския народ и за всичко, за което той се бори. Нашите знамена ще се развеят едно до друго като символ на нашата солидарност и решителност".

"Днес се навършва една трагична годишнина: тази от пълномащабната агресивна война на Русия срещу Украйна в явно нарушение на международното право и Устава на ООН", се казва в изявлението. "Две години на насилие, бруталност, терор и разрушения. Никога няма да забравим първоначалния шок от нападението, ужаса от събитията в Бородянка, Буча, Мариупол".

Говорител на Европейския съвет отказа да коментира изявлението.

Един от присъстващите заяви, че страна, която не е членка на НАТО, също има резерви към някои части от изявлението, но не каза дали страната би стигнала дотам да го блокира.

Отделно от това ЕС прие нови санкции, насочени срещу стотици физически и юридически лица - 13-ия пакет от мерки на блока, откакто Русия нахлу в Украйна.