Евроскептиците искат да привлекат Орбан - но на определена цена

Най-голямото предизвикателство за голяма дясна коалиция в Европейския парламент би било да се съгласуват различните позиции за Украйна

13:44 | 12 февруари 2024
Обновен: 14:35 | 12 февруари 2024
Автор: Кира Албанезе, Золтан Симон, Наталия Оевс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-силните десни политици на континента, включително италианския премиер Джорджия Мелони, се стремят да привлекат унгарския премиер Виктор Орбан в своето политическо семейство, в опит да преформатират своята паневропейска партия в легитимна сила в Брюксел.

Италианският премиер и бившият полски премиер Матеуш Моравецки са се срещнали с Орбан през последните няколко седмици, за да обсъдят присъединяването на неговата партия Фидес към групата на Европейските консерватори и реформисти (ECR), според хора, запознати с преговорите. По време на разговорите и Мелони, и Моравецки направиха ясно предупреждение: откровеният унгарски лидер ще трябва да смекчи някои от позициите си.

Подобен ход би имал потенциала радикално да промени политиката в Брюксел и да постави ECR в надпреварата да стане третата по големина група след изборите за Европейски парламент през юни. Това би дало на ECR по-голямо влияние върху работата на Европейския съюз и би сигнализирало за нарастваща роля на националистическите политици, които насърчават антиимигрантски и евроскептични програми.

„Говорих за това с Виктор Орбан, така че знам, че Унгария може да обмисли влизане в ECR“, каза в интервю Моравецки, който ръководи полската делегация на партия "Закон и справедливост" в парламента. „Това би подобрило възможностите ни да действаме за една по-добра Европа.“

Предизвикателството за други европейски законодатели е какво може да включва въпросното „по-добро“. Подобно на Орбан, Полша под управлението на "Закона и справедливост" подкрепяше вид десен популизъм, като използваше нативистки настроения и културни оплаквания. Тя вкара в обществения дебат правата на ЛГБТК общността, правата на аборти и доставките на зърно от Украйна, предизвиквайки упреци от страна на умерените в 27-членния блок.

ECR може да получи 80 места в парламента, ако европейските избори се проведат днес, според скорошно проучване на социологическите проучвания на Europe Elects. Ако Фидес се присъедини към ECR и ако се изравни с 13-те места, които спечели през 2019 г., това може да издигне партията на трето място след Европейската народна партия и социалистите и демократите.

Най-голямото предизвикателство за голяма дясна коалиция би било да се съгласуват различните позиции за Украйна, предвид факта, че Унгария се ръководи от най-приятелското към Кремъл правителство в ЕС, докато останалата част от ECR силно подкрепя Киев; това е особено вярно за партия "Закон и справедливост", която в момента държи най-много места в групата.

„Съгласни сме по някои въпроси и не сме съгласни по други“, каза Моравецки. „Но със сигурност имаме общи цели – повече власт за европейците, по-малко бюрокрация в ЕС, повече сигурност и здрав разум, по-малко миграция и други самонараняващи политики.“

Стратегията носи рискове за Мелони, сравнително новодошла в голямата лига на европейската политика. Укротяването на Орбан – най-дълго управлявалият премиер на ЕС – е голямо предизвикателство, особено след като той имаше собствени амбиции да обедини националистическите партии на континента, които в момента са разделени между ECR и "Идентичност и демокрация" на Марин Льо Пен.

Унгарският лидер има спорадични успехи, когато става дума за съюзи в Брюксел. Преди три години Фидес беше изтласкана от най-голямата политическа група в ЕС, Европейската народна партия, заради ерозията на демократичните стандарти в Унгария.

"Орбан не е човек, който лесно може да бъде смекчен“, каза в интервю Николас Шмит, отговорник за социалните права на ЕС, който ръководи кампанията на социалистите преди изборите. „Ако той се присъедини към ECR, това също ни дава много ясен сигнал какво представлява ECR.“

ЕНП до голяма степен защитаваше и легитимираше продължилото десетилетия консолидиране на властта на Орбан в Будапеща. Оттогава Фидес е без общоевропейска партия и засили кампания за дерайлиране на законодателство, с което не е съгласна.

Има ясни краткосрочни предимства за Орбан да сключи сделка сега. Включването в ECR - заедно с "Братята на Италия" на Мелони, полската дясна партия "Закон и справедливост" и националистическите "Шведски демократи", и други - ще даде на Орбан така необходимата подкрепа по време на шестмесечното председателство на Унгария, което започва през юли.

Орбан в трън в очите на ЕС, като стана умел в използването на византийските правила на блока, за да дерайлира и забави критични проекти, искани от останалите 26 държави-членки. По-рано този месец той заплаши да наложи вето на пакета от помощ на ЕС от 50 милиарда евро за Украйна, а през декември каза, че ще блокира започването на преговори за членство с Киев.

И по двата въпроса унгарският лидер отстъпи - отчасти под влиянието на Мелони. Тя проведе три отделни разговора с Орбан в кулоарите на срещата на върха в Брюксел, което допринесе той да вдигне ветото си върху финансирането за Украйна, съобщи Bloomberg.

Моравецки, заместник-председател на партията "Закон и справедливост" и бивш министър-председател на Полша, също се срещна с Орбан в кулоарите на същото събитие, като му каза, че трябва да усмири позицията си, преди да може да се присъедини към ECR, според друг човек запознат с въпроса, който като други интервюирани за тази статия говори при условие за анонимност.

В неотдавнашни коментари пред пресата Орбан нарече този ход почти свършена сделка. Осигуряването на достатъчно уверения за подход на по-голямо сътрудничество обаче може да отнеме време и присъединяването на Фидес е малко вероятно преди изборите през юни, казаха хората.

Успехът в управлението на унгарския лидер би доказал не само външнополитическите качества на Мелони, но и би бил облекчение за ЕС, който се измори да се бори с Орбан на много фронтове. Самопровъзгласилият се за „нелиберален“ подход на Орбан го накара да се сблъска с Брюксел по теми, включително забраната на руския петрол заради войната в Украйна, миграцията и върховенството на закона.

Миналия понеделник неговите законодатели бойкотираха парламентарна сесия за влизането на Швеция в НАТО, осигурявайки по-нататъшни забавяния в дългогодишното противопоставяне между Будапеща - единственият противник - и нейните партньори във военния съюз.

„Трябва да обединим сили на много различни фронтове, за да спасим Европа“, каза Моравецки. „ECR най-вероятно ще приеме всеки, който е съгласен срещу доминиращите либерални и леви групи, които са напът да унищожат Европа.“