Въпрос за $150 милиарда: Какво ще направи Уорън Бъфет с всички тези пари?

Паричните средства и еквиваленти на Berkshire се покачват в продължение на пет последователни тримесечия, като в края на септември достигнаха рекордните 157,2 млрд. долара

20:30 | 22 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Купищата пари в Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продължават да растат.

Паричните средства и еквиваленти на Berkshire се покачват в продължение на пет последователни тримесечия, като в края на септември достигнаха рекордните 157,2 млрд. долара. Дали ще завърши 2023 г. на нови висоти е въпрос, на който инвеститорите ще търсят отговор, когато компанията от Омаха, щата Неб, публикува годишния си отчет в събота, пише WSJ.

Последователите ще анализират придружаващото писмо на Бъфет за всички планове, които известният инвеститор може да има за тези пари, както и за мислите му относно икономиката и пазарите. Мнозина с нетърпение очакват да прочетат и размислите на Бъфет за живота и приноса на Чарли Мънгър, негов дългогодишен партньор и приятел, който почина на 28 ноември.

Инвеститорите получиха най-новия си поглед върху движенията на Berkshire на фондовия пазар, когато компанията разкри, че е намалила водещата си позиция в Apple през четвъртото тримесечие, като същевременно е увеличила дела си в Chevron и Occidental Petroleum.

Една съблазнителна мистерия: за второ поредно тримесечие Berkshire пише, че иска поверително третиране от Комисията за ценни книжа и борси за едно или повече притежания, които е пропуснала в публичната си декларация 13F. Една от причините, поради които институционалните инвеститори могат да поискат от Комисията по ценните книжа и фондовите борси да запазят притежанието си поверително, е, че от разкриването му би станала ясна постоянна програма за покупка или продажба на ценни книжа. Първоначално инвеститорите могат да поискат от SEC конфиденциалност за период до една година.

Някои наблюдатели предположиха, че Berkshire е купила финансови акции поради увеличението през третото тримесечие на базата на разходите на компанията за инвестиции в акции от категорията на банките, застраховането и финансите.

Междувременно кулата от парични средства дава възможност на Бъфет да грабне възможността, ако забележи привлекателен бизнес, който да добави към империята на Berkshire, която включва застрахователя Geico, BNSF Railway и Dairy Queen. Паричните средства също така помагат за поддържането на това, което Бъфет описа в писмо до акционерите от февруари 2009 г. като „финансова позиция, подобна на Гибралтар“ на Berkshire.

Много акционери казват, че не се притесняват от факта, че толкова много инвестиционна мощ се намира в парични средства - особено след като по-високата доходност означава, че тези пари печелят много повече, отколкото в близкото минало.

Към 30 септември Berkshire имаше повече от 125 млрд. долара краткосрочни инвестиции в съкровищни бонове на САЩ. Доходността на този краткосрочен държавен дълг се повиши, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти в опит да укроти инфлацията. Доходността на шестмесечните съкровищни бонове, например, беше 5,33% тази седмица, в сравнение с 0,64% през февруари 2022 г., по данни на Tradeweb ICE closes.

Преди време, когато можехте да спечелите само нула, разходите за държане на тези парични средства изглеждаха високи“, казва Бил Стоун, главен инвестиционен директор в Glenview Trust в Луисвил, щата Кайро, който притежава акции на Berkshire. „Сега, разбира се, ще видим, че това ще увеличи доста приходите.“

Застрахователните операции на Berkshire имат 4,2 млрд. долара приходи от лихви и други инвестиции през първите девет месеца на 2023 г., което е повече от около 790 млн. долара през същия период на 2022 г. Увеличението се дължи главно на повишаването на краткосрочните лихвени проценти, заяви компанията в отчета си за третото тримесечие.

Все пак Бъфет призна за по-големи амбиции, когато на миналогодишната годишна среща беше попитан за перспективите пред паричните средства.

Това, което наистина бихме искали да правим, е да купуваме големи предприятия“, каза той. „Ако можем да купим компания за 50, 75 или 100 млрд. долара, бихме могли да го направим.

Една акция, която компанията харесва, е нейната собствена. Berkshire използва около 7 млрд. долара за обратно изкупуване на акции през първите три тримесечия на миналата година. Както акциите от клас А, така и тези от клас Б затвориха на рекордни нива в сряда. Акциите от клас Б са поскъпнали с 15% през 2024 г. в сравнение с ръст от 4,4% за S&P 500.

Акционерите са склонни да се фокусират върху възможностите, които предоставя военният фонд на Berkshire.

Вerkshire има толкова добри постижения в разумното разпределение на капитала“, казва Джеймс Армстронг, президент на Henry H. Armstrong Associates, компанияза управление на пари в Питсбърг. „Мисля, че е грешка да бъдем нетърпеливи. Фактът, че те са готови да изчакат привлекателна сделка за добра акция или добра компания, е една от силните им страни.“

Бъфет често пише за значението на финансовата стабилност на Berkshire. В писмо до акционерите от февруари 2022 г. той пише, че двамата с Мънгър са поели ангажимент Berkshire, заедно с дъщерните си дружества, различни от BNSF и Berkshire Hathaway Energy, винаги да разполага с повече от 30 млрд. долара в парични средства и еквиваленти.

Някои наблюдатели отбелязват, че компанията се нуждае от значителни парични средства не само за инвестиране. Застрахователните операции на Berkshire включват бизнес, който носи риск от големи загуби.

Аджит Джаин, който ръководи застрахователните операции на Berkshire, заяви на годишната среща през май, че ураган във Флорида може да доведе до загуби в размер на 15 млрд. долара. За разлика от това липсата на загуби би означавала печалба от няколко милиарда долара, коментира той.

 „Ако не беше застрахователният бизнес, нямаше да им се налага да държат такова огромно количество пари в брой“, каза Дарън Полок, портфолио мениджър в Cheviot Value Management в Бевърли Хилс, Калифорния. „Те трябва да са подготвени за такива събития. Това е основната причина, поради която много от тези милиарди долари се намират там.