Джеф Безос, Илон Мъск и Уорън Бъфет „почти не плащат данък върху доходите“

Според журналистическо разследване най-богатите 25 американци плащат по-малко данък

20:00 | 9 юни 2021
Обновен: 21:25 | 9 юни 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Статия в американски новинарски сайт разкри информация за това колко малко данък върху доходите плащат милиардерите в САЩ, съобщи BBC.

Медията ProPublica твърди, че разполага с копия на данъчните декларации на някои от най-богатите хора в света, включително на Джеф Безос, Илон Мъск и Уорън Бъфет. Информацията показва, че Безос например не е плащал данък през 2007 и 2011 г., а Илон Мъск не е дал и стотинка през 2018 г.

Говорителка на Белия дом нарече това изтичане на информация "незаконно", а ФБР и данъчните власти разследват случая.

От своя страна ProPublica заяви, че продължава да разследва и обеща да публикува допълнителни подробности през следващите седмици.

BBC не е успяла да намери доказателства, за да подкрепи тези твърдения, но подчертава, че това предполагаемо изтичане на данни идва в момент на ожесточени дебати за размера на данъка, платим от богатите, и за нарастващото неравенство изобщо.

Според информацията най-богатите 25 американци плащат по-малко данък - средно 15.8% от доходите - от повечето работещи в страната.

Джеси Айзингер, старши репортер и редактор в медията каза: „Бяхме учудени, че можете да сведете данъка си до нула, ако сте мултимилиардер. Всъщност плащането на нула данък ни накара да започнем разследването. Ултра богатите хора се оказва, че могат да заобиколят системата по напълно легален начин."

Когато стойността на тяхното богатство нараства, чрез акции в собствените им компания, това всъщност не се отчита като доход.

Тъй като милиардерите на практика не реализират печалби, нито пък продават акции, те не получават никакъв доход, който може да бъде обложен с данъци.

Медията използва данни от списанието Forbes, където пише, че общо състоянието на тези 25 най-богати американци е надхвърлило 401 млрд. долара от 2014г. до 2018г. В същото време разследването сочи, че платеният данък е едва 13,6 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън обеща да увеличи данъка за най-богатите американци като средство за финансиране на двупартийния пакет от инфраструктурни промени.

Той иска да повиши най-високата данъчна ставка, да удвои данъка върху това, което печелят богатите от инвестициите, и да промени данъка върху наследството.

Твърди се, че един от споменатите милиардери, филантропът Джордж Сорос, е платил минимален данък. Той от своя страна твърди, че не дължи данъци от няколко години заради загуби от инвестиции.

В изявлението си също посочва, че всъщност отдавна подкрепя по-високите данъци за най-богатите хора в Америка.

Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк, чиито данъчни извлечения са сред въпросните документи каза, че разкриването поражда притеснения относно поверителността и добави, че ще потърси правата си и ще направи всичко по силите си, за да разкрие източника на изтичането.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пък заяви, че „всяко неразрешено разкриване пред обществеността на поверителна правителствена информация“ е незаконно.

Bloomberg LP е собственост на Майкъл Блумбърг и Bloomberg TV Bulgaria работи в тясно сътрудничество със световния гигант на финансовата журналистика.