Акциите на Уорън Бъфет: Какво включва портфолиото на Berkshire Hathaway?

Основните залози на Оракула от Омаха обикновено са в компании, които предоставят високи дивиденти

16:28 | 13 май 2021
Обновен: 16:29 | 13 май 2021
Автор: Николета Рилска
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Уорън Бъфет, инвеститор. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Инвеститорите трябва да следят на кои акции залага Уорън Бъфет, защото притежанието на успешна формула не означава, че главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway не предприема различни ходове, пише Yahoo Finance, като се позовава на Investor’s Business Daily.

Оракулът от Омаха е голям институционален притежател на акции в Apple заради силните печалби, добрите възвращаемост и управление на компанията. През третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. обаче Berkshire Hathaway понижи огромните си позиции в Apple, докато запази по-малкия си дял в Amazon устойчив. Berkshire купи за пръв път акции на Apple през първото тримесечие на 2016 г., а на Amazon - през първото тримесечие на 2019 г.

Други забележителни ходове от четвъртото тримесечие включват нови позиции във Verizon и Chevron, показват последни данни на компанията към регулаторите. Ходовете ѝ през първото тримесечие на 2021 г. трябва да станат ясни на 17 май.

Отчетът на Berkshire Hathaway от началото на месеца показа, че Бъфет е бил нетен продавач на акции през първото тримесечие на годината. Той е продал акции за 6,45 милиарда долара през последното тримесечие и е закупил книжа за 2,57 милиарда долара. Това е помогнало на компанията да се запаси с кеш в размер на 145,4 милиарда долара към края на миналото тримесечие - повишение с 5% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.

Въпреки това най-предпочитаните акции от Бъфет остават на Berkshire Hathaway. През първото тримесечие на 2021 г. компанията е изкупила обратно свои акции на стойност 6,6 милиарда долара след рекордно обратно изкупуване за 27,4 милиарда долара през миналата година.

Въпреки че Бъфет е известен със стратегията си да купува и задържа акциите, той изглежда е преминал към известни промени в нея.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. Berkshire се отказа от залога си на Pfizer, но добави акции на AbbVie, Merck и Bristol-Myers Squibb, след като закупи книжа на фармацевтични производители за пръв път през предходните три месеца.

Berkshire също така излезе от Barrick Gold, след като намали дела си в компанията през третото тримесечие на 2020 г. Бъфет продаде и всички акции на JPMorgan Chase в края на 2020 г.

По-рано през годината Berkshire излезе от Costco, Delta Air Lines и всички авиокомпании, в които имаше акции, след като глобалната коронакриза удари въздушните пътувания. Това се случи, след като Berkshire се отказа от USG през 2019 г., от IBM през 2018 г. и от General Electric през 2017 г.

Основните залози на Бъфет обикновено са в компании, които предоставят високи дивиденти. За пример може да се даде Coca-Cola, на която Бъфет залага за пръв път през 1987 г. и която отчита ръст на дивидентите в рамките на почти 60 години поред.

Ето и кои са 10-те водещи компании по брой на акциите, на които Бъфет е заложил към 31 декември 2020 г.:

- Bank of America - 1,01 милиарда;

- Apple - 887.1 милиона;

- Coca-Cola - 400 милиона;

- Kraft Heinz - 325,6 милиона;

- American Express - 151, 5 милиона;

- Verizon - 146,7 милиона;

- U.S. Bancorp - 131,1 милиона;

- General Motors - 72,5 милиона;

- Bank of New York Mellon - 72,4 милиона;

- Wells Fargo - 52, 4 милиона.