Египет се измъчва от ефектите на ударите в Червено море върху приходите от Суецкия канал

Приходите на северноафриканската държава от жизненоважния воден път - най-краткия маршрут между Азия и Европа - са намалели, тъй като някои кораби избягват канала

10:30 | 20 януари 2024
Автор: Салма Ел Вардани, Мирет Магди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица Египет продължи с увеличаването на транзитните такси през Суецкия канал, тъй като нуждата от чуждестранна валута надделя над спада в морския трафик, дължащ се на атаките на хутите срещу корабоплаването в Червено море.

Приходите на северноафриканската държава от жизненоважния воден път - най-краткия маршрут между Азия и Европа - са намалели, тъй като някои кораби избягват канала, за да се предпазят от ракетни нападения и нападения с дронове. Но вместо да отложи отдавна планираното увеличение, Кайро залага на това, че допълнителните приходи от тези, които все още преминават, ще помогнат на закъсалата икономика.

Според ръководителя на администрацията на канала Осама Раби обемът на трафика през Суецкия канал е намалял с 30 % между 1 и 11 януари в сравнение с година по-рано, тъй като подкрепяните от Иран хути засилват атаките си в отговор на войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, което подхранва опасенията за по-широк военен конфликт.  

"Поради съображения за сигурност търговските кораби могат да предпочетат по-дълги маршрути, отколкото да навлязат във военна зона", заяви Рабие в края на миналата седмица в токшоу по телевизионния канал MBC Masr. "Дори и да намаля тарифите, това няма да окаже влияние, защото това са опасения за сигурността." 


Египет губи милиони долари дневно, тъй като корабите избягват Суецкия канал

Египет, който увеличи таксите в понеделник, работи и върху разширяването на водния път, за да получава повече приходи от този неин основен актив. Най-многолюдната страна в Близкия изток води преговори с Международния валутен фонд за възможността да увеличи поне двойно сегашния си спасителен пакет от 3 млрд. долара.

Нападенията на хутите срещу плавателни съдове, преминаващи през Червено море, увеличиха натиска, като лидерите на базираната в Йемен групировка се заканиха да засилят нападенията си, дори след като САЩ и съюзниците им започнаха въздушни удари, за да ги възпрат. В отговор на войната в Газа хутите заявиха, че атакуват само кораби, свързани с Израел, но сега казват, че САЩ, Обединеното кралство и други страни са в играта.

A.P. Moller - Maersk A/S и Hapag-Lloyd AG са сред фирмите, които са пренасочили корабите си, като някои от тях са пренасочени около края на Африка - далеч по-дълъг и скъп път. 

Според циркулярното писмо от октомври властите на Суецкия канал повишиха транзитните такси с до 15% за някои танкери, включително за тези, които превозват суров петрол и петролни продукти. Опасенията на корабните компании за сигурността няма да бъдат преодолени с отстъпки или други стимули, предлагани от канала, каза Раби.

"Въздействието на кризата върху световното корабоплаване е голямо, като забавя веригите за доставки", каза Рабие. "Това ни напомня за Covid. Корабите не се движат, а ако се движат, пристигат със закъснение."

Годишните приходи от канала достигат 10,25 млрд. долара през 2023 г., каза Рабие, и ако ситуацията се запази, цифрата ще бъде "много засегната" през настоящата година. Въпреки това много кораби все още преминават през канала. 

Египет - който почти никога не инсценира военни действия извън границите си - даде да се разбере, че се страхува от всякаква регионална ескалация, която може да има още по-сериозни последици за стабилността. Това означава, че Кайро най-вероятно ще продължи да настоява за постоянно прекратяване на огъня в Газа, като същевременно се противопоставя на всяко усилие да се позволи на палестинците да мигрират масово през общата граница.

"Египет може да се справи с няколко седмици по-слаб трафик през Суецкия канал", каза Рикардо Фабиани, директор на проекта за Северна Африка в базираната в Брюксел Кризисна група. "Но той не може да живее с постоянното разселване на палестинци на Синайския полуостров и с осакатяващите икономически последици от войната в Газа и рисковете от регионална война."