Париж вече усеща удара на отменените пътувания заради войната в Близкия изток

След нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Франция повиши степента си на тревога от тероризъм до най-високото ниво

13:00 | 18 ноември 2023
Автор: Анджелина Раскуе
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Заможните американци отлагат резервациите си за пътувания до Париж, тъй като войната в Близкия изток и нейните по-широки последици намаляват търсенето на туристически услуги.

Продажбите на самолетни билети от премиум класа за пътувания между Ню Йорк и Париж скочиха с 44% през трите седмици преди 7 октомври в сравнение със същия период на 2019 г., последната нормална година преди Covid-19 да наруши моделите на въздушните пътувания. Този брой се е смъкнал до 4% през трите седмици, последвали атентатите, според ForwardKeys, фирма за туристически анализи.

"Цифрите показват, че много богати американци, които могат да си позволят да летят с премиум и по-високи класове, са се въздържали от резервации на пътувания между Ню Йорк и Париж", след като конфликтът избухна, казва Хуан Гомес, ръководител на отдела за пазарна информация във ForwardKeys. Билетите за премиум класа се отнасят за премиум икономична, бизнес и първа класа.

След нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Франция повиши степента си на тревога от тероризъм до най-високото ниво - решение, подчертано от посолството на САЩ, което призова гражданите си да "останат бдителни към обкръжението си", докато пътуват в страната, и по-специално да избягват районите, където се провеждат демонстрации.

Във Франция на 13 октомври беше извършено и фаталното намушкване с нож на учител, което беше определено като ислямистка терористична атака от президента Еманюел Макрон. Летища и забележителности като Лувъра и замъка Версай също бяха евакуирани след сигнали за бомби. 

Франция е най-посещаваната страна в света, а столицата ѝ е основна дестинация за пазаруване с някои от най-големите емблематични магазини в света. В Париж се намират централите на гигантите в областта на луксозните стоки LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE и Hermes International. 

"Знаем от туроператори и играчи от високия клас на хотелиерството, че са започнали да наблюдават някои отменени резервации в европейските столици" на фона на опасенията от тероризъм, казва пред Bloomberg съдружничката в Bain Клаудия д'Арпицио. Д'Арпицио се грижи за клиенти от луксозната индустрия.

Всъщност тези отменени резервации не се ограничават само до френската столица. Джак Езон, основател на агенцията за луксозни пътувания Embark Beyond, казва, че неговата компания е отбелязала анулиране на 53% от планираните пътувания до Европа от САЩ през следващите два месеца, включително маршрути до Париж, Лондон и Рим. Освен опасенията от антисемитски нападения, той казва: "Основните причини, поради които клиентите отменят пътуванията си, са ислямофобията, страхът да не се окажат в чужбина, ако има война, чувството за неудобство, че са "изложени на опасност" при хаоса навсякъде, и притеснението, че много хора в чужбина са не само антиеврейски, но и антиамерикански настроени."

В разговори по време на конгреса World Travel Market в Лондон в началото на ноември Мария Елена Роси, маркетинг директор в Италианския национален борд по туризъм, също казва пред Bloomberg, че войната в Близкия изток е довела до отмяна на резервации в италианската хотелиерска индустрия и се е превърнала в източник на безпокойство.

Наблюденията се повтарят от ексклузивни парижки хотели като Plaza Athénée и Le Meurice, които след атентатите са отбелязали анулиране на резервации от клиенти от САЩ, казва пред Bloomberg този месец лице, запознато с резервациите на хотелите. Представител на Dorchester Collection, групата, която стои зад Plaza Athénée и Le Meurice, е отказал коментар. 

В луксозния дворцов хотел Le Bristol също е имало "малка вълна от анулирания", която е продължила около десет дни след 7 октомври, според Катрин Ходул-Бодри, която отговаря за продажбите и маркетинга. Новите резервации компенсират тези анулирания, като цялостното представяне през октомври се определя като "рекордно", казва тя. Американците са най-големият пазарен източник на хотела по националност, като представляват около 35% от клиентите му.