Икономиките в Близкия изток са засегнати от конфликта Израел-Хамас

Карла Слим, икономист за Европа, Близък изток и Африка, Standard Chartered

17:31 | 3 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какъв е регионалният отговор? Катарците излязоха с изявление, ОАЕ направи същото. Чакаме саудитците, които обикновено са готови към полунощ. Какво става?

Не мисля, че саудитците ще ни изненадат. Смятаме, че Фед задържат лихвите без промяна. Standard Chartered Research смята, че Фед е стигнал края на цикъла на повишение и вероятно централните банки на Страните от сътрудничеството в Персийския залив ще направят същото.

Обикновено единствената централна банка, която или изненадва, или не коментира е кувейтската. Те си имат свое мнение как трябва да внасят монетарна политика от САЩ и как да я управляват по своите местни условия.

Ако има изненада, тя ще дойде от Кувейт, не от саудитците. Очакваме те са оставят лихвите без промяна.

Как ще коментирате силните данни за бюджетен дефицит на Саудитска Арабия? Той силно се увеличи намаля през третото тримесечие. Кажете каква може да е реакцията на правителството, за да намали болката?

От гледна точка на финансирането, да, дефицитът бе обявен като цяло от Министерството на финансите. Те съобщиха, че очакват дефицит в следващите няколко години.

Според нас цените на петрола са леко повишени за 2024г. Очакваме 98 долара средно на Брент за цялата година. Така че сме малко по-спокойни за фискалния излишък. Очакваме излишък догодина.

За тази година обаче да. Имаше дефицит през третото тримесечие. Беше доста очаквано. Може би по-висок от очакваното. Но не се тревожим особено след като саудитците вече планираха емисия, или в чужбина или у дома в сукук.

Междувременно енергийната ситуация в Египет се влошава. Продължавам да чувам от мои източници за спиране на тока. Разбираме, че сега правителството спира газа за някои индустрии. Доколко това ще се отрази на слабия икономически ръст на Египет?

Това е един от каналите на усложнения за икономиката на Египет заради конфликта. Както и туризмът, където очакваме по-малко валутни постъпления. Освен това износът на газ вероятно няма да бъде подновен, макар че падна до нулата още преди конфликта.

Но определено фактът, че предлагането на природен газ за индустрията също намалява, ще има последици за икономиката.

Централната банка на Египет ще решава довечера. Ще видим дали ще сигнализират за нещо по въпроса.