Сливането Broadcom-VMware се бави, като Китай не е одобрил сделката за $69 млрд.

Американските производител на чипове и компанията за облачен софтуер настояват, че транзакцията ще приключи „скоро“, въпреки че пропуснаха крайния срок в понеделник

19:02 | 30 октомври 2023
Обновен: 19:21 | 30 октомври 2023
Автор: Ник Търнър и Ейми Томсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Broadcom Inc. и производителят на софтуер VMware Inc. заявиха, че тяхното сливане на стойност 61 милиарда долара е напът да приключи преди крайния срок през ноември, работейки за успокояване на инвеститорите, докато Китай отлага преразглеждането на сделката.

Компаниите не казаха в съвместно изявление в понеделник колко близо може да са до одобрение от китайските регулатори - последното голямо препятствие за завършване на сделката. Но те казаха, че няма "правна пречка" за завършването ѝ съгласно разпоредбите на САЩ за сливания. Споразумението между компаниите изтича на 26 ноември. Те твърдяха до миналия месец, че очакват да приключат до 30 октомври.

Комбинацията между американския производител на чипове и компанията за облачен софтуер, едно от най-големите технологични сливания в историята, може да се превърне в последната жертва на ескалиращата битка между САЩ и Китай за технологично господство. Вашингтон наскоро затегна ограниченията за износ, насочени към блокиране на достъпа на Китай до високопроизводителни полупроводници. Междувременно има признаци, че нов смартфон, разработен от китайската Huawei Technologies Co., използващ усъвършенстван чип, намалява продажбите на серията iPhone 15 на Apple Inc.

Китайските регулатори попречиха на няколко големи сделки за сливане през последните години, като протакаха одобренията, които се изискват, тъй като страната е най-големият купувач в света на много продукти, включително полупроводници. В последния случай Intel Corp. се отказа от опита си за 5,4 милиарда долара да придобие Tower Semiconductor Ltd., след като не успя да осигури одобрение навреме.

Миналата година DuPont de Nemours Inc. провали предложеното придобиване на Rogers Corp. за 5,2 милиарда долара, след като не успя да получи своевременно разрешение от Пекин. През 2018 г. базираната в САЩ Qualcomm Inc. отмени оферта на стойност 44 милиарда долара за холандския производител на чипове NXP Semiconductors NV след проточен преглед от китайската държавна администрация за регулиране на пазара.

Broadcom и VMware посочиха в изявлението си в понеделник, че сделката вече е получила правно разрешение на други големи пазари, включително ЕС, Обединеното кралство, Южна Корея и Япония. По-рано Financial Times съобщи, че на антитръстовите регулатори в Китай може да им отнеме повече време, за да одобрят сливането, като се има предвид затягането на американските санкции за чипове, изпращайки акциите на VMWare под предлаганата цена.

Акциите на VMWare паднаха с 2,2% до $139,19, когато търговията започна в понеделник в Ню Йорк. Съгласно условията на сделката, акционерите могат да изберат да получат или $142,50 в брой, или 0,252 акции на Broadcom за всяка акция на VMware. Около 96% от акционерите са избрали да получат акциите, според изявлението. Акциите на Broadcom бяха слабо променени на $839,65.

Неуспехът да получи одобрение от Китай може да представлява значителна пречка за Broadcom, която извлича около 35% от приходите си от страната. Ако сливането бъде прекратено, защото поглъщането не получи регулаторни одобрения навреме, Broadcom може да се окаже застрашен за такса за прекратяване от 1,5 милиарда долара съгласно условията на споразумението.

Главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан има за цел да превърне VMware в центъра на своите софтуерни операции, след като преди това закупи CA Technologies и бизнеса за корпоративна сигурност на Symantec Corp. VMware, основана през 1998 г., е пионер в така наречените програми за виртуализация, които консолидират приложения и работни натоварвания на по-малък брой сървърни компютри. Иновацията улесни сървърите да работят с повече от една програма.

Неуспехът да получи одобрение от Китай също ще отбележи втория път, когато Broadcom е впримчен от напрежението между САЩ и Китай. През 2018 г. бившият президент Доналд Тръмп блокира враждебното поглъщане на Qualcomm от Broadcom за 117 милиарда долара, проваляйки сделка, която беше внимателно разглеждана поради потенциална заплаха за националната сигурност на САЩ. Заповедта на Тръмп дойде, когато Broadcom беше в средата на преместването на централата си от Сингапур в САЩ.

VMware се съгласи с поглъщането през май 2022 г., поставяйки рекорд за придобиване от производител на чипове. Най-голямата предишна покупка беше поглъщането на Xilinx Inc. от Advanced Micro Devices Inc. за 34,1 милиарда долара. Сделката включваше така наречената клауза за пазаруване, която позволяваше на VMware да търси конкурентни оферти, но не се появиха други желаещи.

Сделката с VMware беше част от вълна от сделки през 2022 г. Microsoft Corp. се съгласи през януари да купи издателя на видеоигри Activision Blizzard Inc. за 69 милиарда долара. Консорциум, подкрепян от Vista Equity Partners, се зае да придобие производителя на софтуер Citrix Systems Inc. за 13 милиарда долара, а Илон Мъск обяви изкупуване на Twitter Inc. за 44 милиарда долара през април. Всички тези сделки вече са приключили.