Broadcom придобива VMware за 61 млрд. долара в рекордна за сектора сделка

Офертата има подкрепата на ключови акционери на VMware Майкъл Дел и Silver Lake

15:29 | 26 май 2022
Обновен: 18:20 | 26 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Broadcom Inc. се съгласи да купи компанията за облачни изчисления VMware Inc. за около 61 милиарда долара в една от най-големите технологични сделки за всички времена, превръщайки производителя на чипове в още по-голяма сила в света на софтуера, пише Bloomberg.

Акционерите на VMware могат да изберат да получат или 142,50 долара в брой, или 0,2520 акции на Broadcom за всяка акция на VMware, според изявление в четвъртък. Офертата представлява около 44% надценка спрямо цената при затваряне за VMware на 20 май, последният търговски ден преди Bloomberg News да съобщи за потенциалните преговори за поглъщане.

Сделката е най-голямото поглъщане някога за производител на чипове и разширява поредицата от придобивания на главния изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан, който е изградил една от най-големите и най-диверсифицирани компании в индустрията. VMware подкрепя софтуерните предложения на Broadcom – ключова част от стратегията на Тан през последните години. Той придоби производителя на корпоративен софтуер CA Technologies през 2018 г. и бизнеса за сигурност на Symantec Corp. през 2019 г.

Офертата на Broadcom – идваща по време на спада на пазара за технологични акции – има подкрепата на ключови акционери на VMware Майкъл Дел и Silver Lake и включва разрешение VMware да потърси конкурентни оферти.

Broadcom, една от най-ценните компании в индустрията за чипове, продава компоненти за всичко от iPhone до индустриално оборудване. Но компанията наблюдава някои от най-големите си ръстове от центровете за данни - масивните сървърни хъбове, които захранват услугите за изчисления в облака - и натрупването на софтуер услуги ѝ помага да обслужва допълнително този пазар.

Покупката добавя към редица сделки за световната технологична индустрия тази година. Microsoft Corp. се съгласи през януари да купи издателя на видеоигри Activision Blizzard Inc. за 69 милиарда долара. Консорциум, подкрепен от Vista Equity Partners, придобива производителя на софтуер Citrix Systems Inc. за 13 милиарда долара, а Илон Мъск обяви изкупуване на Twitter Inc. за 44 милиарда долара през април. Най-голямата предишна сделка, включваща производител на чипове, беше поглъщането на Xilinx Inc. от AMD Inc. за 34,1 милиарда долара.

Тан предупреди инвеститорите през март, че е на лов за сделки, заявявайки по това време, че компанията има капацитет за придобиване с „добър размер“. Bloomberg News за първи път съобщи, че преговорите с VMware са в ход на 22 май и акциите на облачната компания скочиха с 25% на следващия ден.

Намаляването на разходите е ключова част от стратегията на Тан, когато купува компании. Broadcom намали разходната база в CA и бизнеса на Symantec с 60% до 70%, според Sanford C. Bernstein.

„Въз основа на нашия доказан опит от успешни сливания и поглъщания, тази сделка съчетава нашите водещи полупроводникови и инфраструктурни софтуерни бизнеси с емблематичен пионер и новатор в корпоративния софтуер“, каза Тан в изявление.

Broadcom получи уверения от консорциум от банки за 32 милиарда долара за ново, изцяло ангажирано дългово финансиране, за да помогне за финансирането на сделката, и се очаква тя да бъде завършена през фискалната 2023 година на Broadcom.

Преди това Broadcom водеше преговори за закупуване на SAS Institute Inc., тясно държана софтуерна компания на стойност от 15 до 20 милиарда долара. Но тези дискусии приключиха миналата година без съгласие.

Най-амбициозният опит за поглъщане на Broadcom също не успя. Компанията се опита да купи конкурентния производител на чипове Qualcomm Inc., но трябваше да се оттегли от сделката през 2018 г. след съпротива от администрацията на Тръмп. Централният офис на Broadcom в Сингапур беше проблем за регулаторите по това време, но оттогава компанията промени местожителството си в САЩ. Сега се намира в Сан Хосе, Калифорния, на около 30 км от централата на VMware в Пало Алто.

VMware е пионерска компания от Силиконовата долина, основана през 1998 г., същата година като Google. Тя изобрети софтуера за виртуализация, който консолидира приложения и работни натоварвания на по-малък брой сървърни компютри. Иновацията улесни сървърите да се справят с повече от една програма.

Такъв софтуер беше ценен, когато бизнесите управляваха собствените си сървъри, но тъй като компаниите започнаха да разчитат повече на гигантски облачни доставчици, ролята на VMware беше по-малко ясна. Тя се бореше да поддържа растеж и в крайна сметка изгради партньорство с Amazon, един от най-големите доставчици на облачно съхранение и услуги.

Дори и с предизвикателствата, VMware може да се превърне в „бижуто в короната на софтуерното подразделение на Broadcom“, според Анджело Зино, анализатор в CFRA.

VMware вече сменя собственика си преди. През 2004 г. тя беше придобита от гиганта за технологии за съхранение на данни EMC Corp., който след това продаде част от своя дял като част от първоначалното публично предлагане на VMware три години по-късно. Бизнесът премина към Dell Technologies Inc., когато тази компания придоби EMC през 2016 г.

VMware се отдели от Dell миналата година, но Dell и Silver Lake остават водещи инвеститори в софтуерната компания.

Софтуерът би помогнал да се намали зависимостта на Broadcom от чипове. Но по-ранните ѝ набези на този пазар не винаги са били приветствани от инвеститорите. Тан твърди, че търси бизнеси, които са „франчайзи“ – такива, които заемат силна пазарна позиция и могат да бъдат направени по-печеливши, без да се наливат огромни инвестиции.

Производителите на чипове като Broadcom се радват на процъфтяващи продажби през последните години, подхранвани от разпространението на полупроводници в повече продукти – както и от необходимостта от технология за работа от дома по време на пандемията. Но Тан предупреди, че времената на бум вероятно няма да продължат.

Дори след като даде добра прогноза за продажбите през март, Тан каза, че полупроводниковата индустрия няма да може да остане на настоящата си траектория. Той очаква бизнеса с чипове да се забави до историческите темпове на растеж от около 5%.

„Ако някой ви каже друго, не му вярвайте, защото никога не се е случвало“, каза той по време на конферентен разговор през март. Лидерите на индустрията, които твърдят, че полупроводниковата индустрия може да расте с текущите темпове за продължителен период от време, „мечтаят“, каза той.