Apple разширява договора с Broadcom с многомилиардна сделка за 5G

Пактът позволява на производителя на iPhone да посочи напредък в получаването на компоненти от източници в САЩ, въпреки че компанията все още е изключително зависима от Азия

20:15 | 24 май 2023
Автор: Марк Гърман и Иън Кинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple Inc. подписа нова многогодишна сделка за милиарди долари с Broadcom Inc. за получаване на 5G радиочестотни компоненти за своите устройства, разширявайки понякога спорните отношения между две от най-големите технологични компании в света.

Сътрудничеството ще включва части за безжично свързване и FBAR филтри, които помагат на мобилните телефони да фокусират ефирните сигнали и да намалят смущенията, каза Apple в изявление във вторник. FBAR филтрите ще бъдат проектирани и изградени в няколко производствени центъра в САЩ, включително Форт Колинс, Колорадо, където Broadcom има основно съоръжение.

Този ход предлага известно успокоение на инвеститорите на Broadcom, които се притесняват, че Apple ще намали зависимостта си от производителя на чипове. За Apple сделката помага да се гарантира, че получава доставките, от които се нуждае след бурен период по време на пандемията. Пактът позволява на производителя на iPhone да посочи напредък в получаването на компоненти от източници в САЩ, въпреки че компанията все още е изключително зависима от Азия - и особено от Китай - за своите доставки.

Споразумението също може да помогне за облекчаване на зависимостта на Apple от Qualcomm, най-големият производител на чипове за смартфони, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана. Това е още една индикация за „намеренията на Apple да разнообрази своята верига за доставки, както от гледна точка на доставчика, така и от географска гледна точка“, каза той.

Apple се зарече през 2021 г. да влее 430 милиарда долара в икономиката на САЩ през следващите пет години и тази последна сделка ще ѝ помогне да остане в крак с постигането на тази цел. Компанията вече помага за поддържането на повече от 1000 работни места във Форт Колинс и партньорството ще позволи на Broadcom да продължи да инвестира в проекти за автоматизация, каза Apple.

Производителят на iPhone харчи десетки милиарди долари за разработване на 5G технология, която се очаква да помогне за захранването на следващото поколение потребителска електроника. 5G предлага по-бързи времена за реакция и 10-кратни подобрения на скоростта, които са необходими за функции като автономни превозни средства и игри с виртуална реалност.

В общи линии споразумението от вторник поддържа статуквото. То удължава тригодишен пакт, който компаниите подписаха през 2020 г. Но отношенията между компаниите бяха обтегнати през годините и Apple полага дългосрочни усилия да произвежда повече от своите компоненти вътрешно. Това постави отношенията му с Broadcom - и Qualcomm - под внимателно наблюдение.

Apple също набляга повече на това къде се произвеждат доставките във време, когато политиците са фокусирани върху стимулирането на вътрешното производство на жизненоважни електронни компоненти.

Apple е най-големият клиент на Broadcom, който представлява около 20% от приходите на производителя на чипове през последната фискална година. Това възлиза на почти 7 милиарда долара. Qualcomm получава 22% от годишните си продажби от производителя на iPhone, което представлява близо 10 милиарда долара.

iPhone е най-големият източник на пари на Apple, генерирайки повече от половината от неговите приходи от 394,3 милиарда долара миналата година. Смартфонът също така подпомогна растежа на Broadcom; производителят на чипове прави комбиниран компонент, който управлява както Wi-Fi, така и Bluetooth функции на устройства на Apple.

Apple се опитва да замени чиповете в своите устройства с домашни компоненти и се стреми да замени Broadcom със собствен Bluetooth и Wi-Fi чип през следващите години, съобщи по-рано Bloomberg.

Като част от промяната, Apple също има за цел да подготви първия си клетъчен модемен чип до края на 2024 г. или началото на 2025 г., позволявайки му да замени и електрониката от Qualcomm. Apple също работи за разработването на собствен радиочестотен компонент, но това ще отнеме години и междувременно компанията ще трябва да разчита на Broadcom.

Хок Тан, главен изпълнителен директор на производителя на чипове, има репутация за трудни преговори и е принуждавал клиенти да се ангажират с неотменими поръчки. Но той също показа признаци на колебание в ангажимента си към Apple. Преди споразумението на компаниите за 2020 г. Тан посочи, че Broadcom може да се откаже от бизнеса, който доставя чипове за iPhone.